Neuvoja ja linkkejä koronaepidemian aikana

Ajankohtaista tietoa

Yrittäjien työttömyys- ja toimeentulotuki

TE- toimistolta voi yksinyrittäjä hakea taannehtivasti työttömyysturvaa. Yrittäjät, joilla ei ole työntekijöitä voivat hakea työttömyysturvaa yritysmuodosta riippumatta. Yrittäjä ilmoittautuu TE-toimiston sivuilla Oma asiointi -osiossa omilla pankkitunnuksilla työttömäksi työnhakijaksi.

Yrittäjä voi silti jatkaa yrittäjyyttä eli liiketoimintaa. Liiketoimintaa ei tarvitse lopettaa, vaan yrittäjä siirtyy osa-aikaiseksi yrittäjäksi.

Laki ei ole vielä voimassa, joten virallisia ohjeita ei ole. Mutta nyt kannattaa ilmoittautua työttömäksi työhakijaksi, jotta saa tukea sitten joskus taannehtivasti. Kerro hakemuksessa vapaamuotoisesti, että haet yrittäjän työttömyystukea ja saat vastauksen samana tai seuraavana päivänä. Hakemuksessa ei tarvita tuloslaskelmia. Virallisen ohjeistuksen laitamme näille sivuille heti kun saamme ohjeistuksen.

Yrittäjä voi saada myös Kelasta asumistukea tai perustoimeentulotukea.

Yksinyrittäjät voivat hakea tukea kunnilta koronavirustilanteessa

Kunnat pystyvät toteuttamaan rahoituksen kuntien yleisen toimialaan nojaten, eikä malli vaadi uutta lainsäädäntöä. Kunnan tulee sopia tämän toimeksiantotehtävän hoitamisesta työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Kunnat voivat hoitaa tehtävää myös yhteistoiminnassa.

Lue kuntaliiton tiedote asiasta.

Finnveralta käyttöpääomalainaa ja maksuvapautta

Käyttöpääomalainan määrä on alle 300 000 €. Pankista saadulta lainalta, jossa on nyt Finnveran takaus, saa pelkällä ilmoituksella puolen vuoden maksuvapaan ajan. Ilmoitus tehdään omaan pankkiin. Tämä laina haetaan aina pankin kautta. Prosessi kestää 3-4 päivää.

Business Finlandilta rahaa kehittämiseen

Business Finlandista ei saa käyttöpääomaan rahaa mutta kehittämiseen kylläkin. Haku on helppoa vastaamalla kahteen kohtaan: yksi eli ”mitä Koronavirus on aiheuttanut liiketoiminnallesi” ja kaksi ”miten kehität toimintaa ja miten toiminta muuttuu”. Hakemukseen ei tarvita liitteitä.

Toiminimiyrittäjät eivät saa täältä rahoitusta. Uudeltamaalta oli perjantaihin mennessä tullut 200 hakemusta.

ELY-keskukselta käyttöpääomatukea

Lomautuksien alla on nyt enemmän ihmisiä kuin työttömiä työnhakijoita! ELY-keskuksen Kehittämispalveluista haetaan käyttöpääomatukea. Omarahoitusosuus 30 € per päivä. ELY-keskus nopeuttaa palveluaan tällä viikolla.

Yrittäjät voivat myös hakea ELY-keskuksen hyväksytyiltä konsulteilta apua rahoitushakemuksen täyttämiseen. ELY-keskus on pudottanut palvelun hinnan: päivän konsulttipalvelu maksaa 30 €.

ELY-keskukset ovat saaneet lisärahoitusta myönnettäväksi yrityksen kehittämisavustuksiin koronavirusepidemian aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä kärsiville yrityksille koko maassa. Haku avautuu 31.3.2020 ELY-keskusten verkkosivuilla.

Helpotusta verojen maksuun

Ennakkoveroihin voi hakea muutosta OmaVerossa. Veroihin, myös alv, voi hakea maksujärjestelyä OmaVerossa helpotetuin ehdoin, siten että ensimmäinen eräpäivä on 3 kuukauden päässä. Verohallinnon sivuilta löydät ohjeet maksujärjestelypyynnön tekemiseen sekä päivittyvän infon koronatilanteesta.

Ohjeita koronatilanteeseen

Pankkipalvelut

Muita linkkejä

  • Karanteenikauppa: tarjoa kuluttajille tuotteita ja palveluita karanteenin aikana

MYK palvelee myös koronaepidemian aikana

Korona puhuttaa ja mietityttää. Yrityksen markkinointia ei kuitenkaan kannata lopettaa kokonaan. Jossain vaiheessa patoutunut kysyntä purkautuu, joten on tärkeää asiakkaiden muistavan yrityksesi. Myös tänä vaikeana aikana saattavat luovat, uudet ideat toimia. Sosiaaliseen mediaan on ilmestynyt pienyrittäjiä suosivia ryhmiä ja omilla sivuilla kannattaa olla edelleen aktiivinen.

Julkaisemme Facebook-sivuillamme ajankohtaisia uutisia ja eri tahojen linkkejä yrittäjille suunnatuista palveluista Koronaepidemian aikana, joten ajankohtaista tietoa kaipaavan kannattaa suunnata sinne.

Haluamme koronaviruksesta huolimatta palvella teitä Mäntsälän Yrityskehityksessä – MYK:ssä parhaalla mahdollisella tavalla. Tällä hetkellä meidät tavoittaa puhelimitse ja sähköpostitse normaalisti, mutta mahdolliset tapaamiset pyydämme sopimaan etukäteen. Aineistoa voi toimittaa sähköpostilla, postitse tai Sepäntie 3:n postilaatikkoon. Jos toimitat aineistoa toimistoon sisälle, ilmoitathan tulostasi etukäteen.

Jo sovitut tapaamiset hoidamme normaalisti.