Neuvoja ja linkkejä koronaepidemian aikana

Viimeksi päivitetty: 26.11.2021 08:33

Uusimmat tiedotteet

Työ- ja elinkeinoministeriön toimintaohjeita

Työ- ja elinkeinoministeriö kokoaa toimintaohjeita yrityksille koronavirustilanteessa.Ohjeet löytyvät ministeriön verkkosivuilta.

Rahoitus ja lainat

Mistä yritys voi hakea rahoitusta koronavirustilanteessa?

Edellä listattujen lisäksi yksinyrittäjä voi hakea TE-toimistolta työttömyystukea itselleen.

Pankit

Monet pankit haluavat tukea asiakkaitaan koronavirustilanteessa.

Lisää tietoa löydät oman pankkisi nettisivuilta.

ELY-keskukset

Yrityksen kehittämisavustuksen väliaikaisia muutoksia jatketaan 31.12.2021 asti.

Yrityksen kehittämisavustus on ELY-keskusten ympäri vuoden myöntämä avustus. ELY-keskukset myöntävät yrityksen kehittämisavustusta pk-yritysten kehittämistoimenpiteisiin ja investointeihin. Kyseessä voi olla aloittava, kasvuhakuinen tai uudistumaan pyrkivä yritys. Erityisenä painopisteenä on kansainvälistyminen.

Yrityksen kehittämisavustus voidaan myöntää enimmäismäärältään 800 000 euron suuruisena väliaikaisena valtiontukena sekä avustuksena pienille yrityksille, jotka ovat olleet vaikeuksissa aiemmin kuin 1.1.2020. Avustuksen saamiseksi yrityksellä tulee olla on kannattavan toiminnan edellytykset sekä riittävästi omia resursseja kilpailukykyä parantaviin kehittämistoimenpiteisiin. Yritys rahoittaa kehittämishankkeesta aina merkittävän osan itse.

Tarkempia tietoja kehittämisavustuksesta ja sen hakemisesta »

Finnvera

Kriteerit: Ei yhdistys tai voittoa tavoittelematon säätiö. Lainasta pitää ensin neuvotella pankin kanssa.

Koronaviruksen aiheuttamassa poikkeuksellisessa tilanteessa Finnvera turvaa pk-yritysten lisääntyneitä käyttöpääomatarpeita ensisijaisesti alkutakauksella (enintään kolme vuotta toimineet yritykset), pk-takauksella (yli kolme vuotta toimineet yritykset) ja Finnvera-takauksella (jos alkutakaus tai pk-takaus ei sovellu tarpeisiin). Lainasta tulee neuvotella pankin kanssa ennen takauksen hakemista, muuten hakemusta ei käsitellä.

Aiemmasta tiedosta poiketen, Finnvera voi myöntää Koronavirustilanteessa 80 prosentin takauksen pankin lainalle myös yksinyrittäjälle, jos yritys on kaupparekisterissä. Takausta ei voi myöntää kevytyrittäjille, esim. freelancereille tai muille suoraan verokortilla työskenteleville.

Pankista saatuun enintään 300 000 euron lainaan, jossa on Finnveran takaus, saa nyt tarvittaessa puolen vuoden maksuvapaan ajan. Yli 300 000 euron lainoissa asiasta tulee neuvotella pankin kanssa. Kummassakin tapauksessa sinun tulee olla yhteydessä pankkiin, joka hakee muutokset puolestasi.

Finnverasta haetulle lainalle on mahdollista hakea 6 kuukautta lyhennysvapaata, jona aikana lainasta maksetaan vain korot ja kulut. Haku tehdään Finnveran sähköisessä asioinnissa.

Lisätietoa löydät Finnveran sivuilta.

Maatalouden ja alkutuotannon tuki

Tuki on tarkoitettu maatilojen yhteydessä harjoitettavaan yritystoimintaan sekä alle 10 henkilöä työllistäville yrityksille, jotka jalostavat ja myyvät maataloustuotteita. Ensimmäisessä vaiheessa käsitellään 15.11.2021 mennessä vireille tulleet hakemukset. Tuet ovat haettavissa tämänhetkisen tiedon mukaan vuoden 2022 loppuun saakka.

Maaseudun yritysten ja alkutuotannon väliaikaisen tuen haku löytyy Ruokaviraston Hyrrä-asiointipalvelussa. Tuki on tarkoitettu koronaviruspandemian aiheuttamiin talousvaikeuksiin eikä se edellytä kehittämistoimenpiteitä yritykseltä. Tuen määrä on 5000–10 000 euroa ja päätöksen avustuksesta tekee ELY-keskus.

Lisätietoa tuesta löytyy Ruokaviraston verkkosivuilta.

Yritysten kustannustuki (neljäs hakukierros)

Yritysten kustannustuen neljännen kierroksen hakuaika päättyi 30.9.2021.

Viides tukikierros on valmisteilla. Viides kierros on aikaisempia kustannustukikierroksia suppeampi, sillä se keskittyy aloihin, jotka ovat kärsineet viranomaismääräyksistä, kuten asiakaspaikkarajoituksista. Kustannustuen viides kierros on suunnattu muun muassa tapahtuma-alalle, ravintoloille, liikunta-alalle sekä matkailualan yrityksille. Nyt valmistunut lakiesitys pyritään saattamaan voimaan tämän vuoden puolella. Jos viivästyksiä ei tule, kustannustuen hakukausi alkaisi joulukuussa ja päättyisi helmikuussa 2022. Tukea haetaan aikaisempien kierrosten tavoin Valtiokonttorista.

Lisätietoa

Työttömyystuki ja muut sosiaalietuudet

TE-palvelut

Yrittäjien on mahdollista saada väliaikaisesti työmarkkinatukea. Ratkaisu koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta yritystoiminnan muodosta.

Tuen edellytyksenä on, että yrittäjän päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa siinä jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti. Työmarkkinatuen maksaminen edellyttää, että yrittäjä ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon. TE-toimisto antaa Kelalle työvoimapoliittisen lausunnon yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen. Laki on voimassa 30.11.2021 asti.

Nopein ja helpoin tapa ilmoittautua työnhakijaksi on TE-palvelujen Oma asiointi -verkkopalvelun avulla. Saat onnistuneesta ilmoittautumisesta vastaanottoilmoituksen ja TE-toimisto ottaa sinuun tarvittaessa yhteyttä. Tämän jälkeen hae työmarkkinatukea Kelan verkkopalvelussa.

Kela

Yrittäjä voi saada myös Kelasta asumistukea tai perustoimeentulotukea.

Lisätietoa

Veroasiat

Ennakkoveroihin voi hakea muutosta, jos yrityksen tulos näyttää muodostuvan arvioitua pienemmäksi. Veroihin, myös alv, voi hakea maksujärjestelyä OmaVerossa helpotetuin ehdoin, siten että ensimmäinen eräpäivä on 3 kuukauden päässä.

Voit myös tarvittaessa hakea yrityksen tuloveroilmoitukselle tai kiinteistöverotusilmoitukselle lisäaikaa. Arvonlisäveron tai muiden oma-aloitteisten verojen ilmoituksille ei ole mahdollista saada lisäaikaa, mutta myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä erityisistä syistä. Ole tässä tilanteessa yhteydessä Verohallintoon joko eräpäivänä tai mahdollisimman pian sen jälkeen.

Lisätietoa

Neuvontapalvelut

Mäntsälän Yrityskehitys palvelee edelleen

Haluamme koronaviruksesta huolimatta palvella teitä Mäntsälän Yrityskehityksessä – MYK:ssä parhaalla mahdollisella tavalla. Tällä hetkellä meidät tavoittaa puhelimitse ja sähköpostitse normaalisti, mutta mahdolliset tapaamiset pyydämme sopimaan etukäteen. 

Tämän sivun lisäksi julkaisemme myös Facebook-sivuillamme ajankohtaisia uutisia ja eri tahojen linkkejä yrittäjille suunnatuista palveluista koronaepidemian aikana, joten ajankohtaista tietoa kaipaavan kannattaa suunnata sinne.

ELY-keskuksen Talousapu-neuvontapalvelu ja konsultointipalvelut

ELY-keskuksen Talousapu-neuvontapalvelusta saa ohjeita, miten toimia koronakriisin yritystoiminnalle aiheuttamissa tilanteissa. Talousapu-neuvontapalvelun valtakunnallinen puhelinnumero on 029 502 4880 ja se on avoinna arkisin klo 9.00–16.00.

Yritysten käytettävissä ovat myös toiminnan arviointiin ja suunnitteluun ELY-keskusten yritysten kehittämispalvelut: Analyysi- ja Konsultointipalvelut 

 

Yrittäjä - tarkista tietosi

Yrittäjä, tarkista tietosi