Siirry sisältöön

ESS 5.8.2003/Veikko Niemi: Oikoratatyöt käynnistyvät Mäntsälän kirkonkylässä

Etelä-Suomen Sanomat 5.8.2003, toimittaja Veikko Niemi:

Oikoratatyöt ovat käynnistymässä nyt myös Mäntsälän kirkonkylän alueella. Paalutusurakan voittanut YIT-Yhtymä aloittaa työt ilmeisesti jo tällä viikolla. Projektipäällikkö Juha Kansonen Ratahallintokeskuksesta sanoo, että Mäntsälän kuntakeskuksen alueen muita urakoita ratkotaan ensi viikon aikana ja maanrakennustyöt saataneen alkuun syyskuun aikana.

Oikoratatyöt ovat Kansosen mukaan sujuneet muutoin suunnitelmien mukaan, mutta suunnittelussa on pientä pullonkaulaa.

- Mitään ylivoimaisia ongelmia ei ole ollut, mutta suunnittelun runnominen väkisin eteenpäin teettää paljon työtä. Jotenkin on kuitenkin onnistuttu luovimaan eteenpäin, Kansonen sanoo.

Kiertotiejärjestelyjä

Projektipäällikkö Timo Vikström Lemcon Oy:stä sanoo, että Mäntsälän kirkonkylän alueen osuus on jaettu maanrakennus-, paalutus- ja siltaurakkaan. Tälle Hirvihaaran ja Kaukalammin väliselle 14 kilometrin osuudelle tulee kaikkiaan yhdeksäntoista siltaa. Paalutustöiden käynnistyminen ei tule Vikströmin mukaan juuri katukuvassa näkymään. Paalurekkoja ajelee ja työmaalle tulee jonkin verran maansiirtoautoja, mutta nekin käyttävät rautatiealuetta niin paljon kuin mahdollista.

Vikström sanoo, että parin kuukauden kuluttua joudutaan siltatöiden vuoksi turvautumaan Sälinkääntiellä ja Kellokoskentiellä tilapäisiin liikennejärjestelyihin.

- Sälinkääntien siltojen rakentaminen on iso hanke. Samassa yhteydessä nostetaan myös nykyisen sillan kantta ja jatkeeksi rakennetaan uusi rautatien ylittävä silta.

Vauhti kiihtymään päin

Ratatyöt etenevät Vikströmin mukaan kovaa vauhtia ja aikataulussa ollaan. - Työt ovat käynnissä käytännössä koko ratalinjalla Haarajoelta Hollolaan saakka. Maanrakennusurakoita on käynnissä neljä ja siltaurakoita kahdeksan. Niistä suurimman, 540 metrin pituisen Luhdanmäen ratasillan päällysrakenteen valaminen on käynnissä. Alikulkukäytävien kehiä on valettu jo liki kymmenen kappaletta.

Oikoratatyömaalla on tällä hetkellä töissä noin 300 henkeä ja vauhti kiihtyy loppuvuotta kohti. Vuodenvaihteen tienoilla on työvoiman vahvuus suurimmillaan. Työvoiman saannissa ei ole ollut hankaluuksia.

- Joissakin ratalinjalle jääneissä kiinteistöissä on vielä asukkaita. Heille on annettu lisäaikaa, kun välitöntä tarvetta töiden käynnistämiseen ei ole ollut. Osa asukkaista on löytänyt korvaavan asunnon ja muuttanut pois, projektipäällikkö Vikström sanoo.