MÄNTSÄLÄN KUNNAN UUSI GRAAFINEN ILME

Työn tavoite

Mäntsälän kunnan hallittu ja yhtenäinen graafinen ilme helpottaa kunnan viestintää. Viestit erottuvat ja Mäntsälä on helppo tunnistaa.

Yhtenäinen käytäntö ohjeineen helpottaa monia arjen työrutiineja. Kirjeitä on helpompi kirjoittaa, ilmoituksia välittää lehdille ja tilata erilaisia painotöitä. Vakiintunut graafinen identiteetti luo viestillemme lisäarvoa.

Merkin selite

Lähtökohtina merkin suunnittelulle olivat seuraavat mielikuvat: juna, hyvät liikenneyhteydet ja sijainti, liike, kasvava kunta, ihmis- ja perheystävällisyys, rentous, turvallisuus, mielenkiintoisuus, erottuvuus, nykyaikaisuus ja perinteisyys yhdessä, positiivisuus, paikka jonne voisi muuttaa.

Merkki kuvastaa elämää Mäntsälässä junan ikkunoiden kautta. Merkkiä voi tulkita kaksisuuntaisesti; joko ikkunoista ulos katsottaessa näkyy, mitä Mäntsälässä on, tai sitten juna on matkalla Mäntsälään ja ikkunoista pilkottavat matkustajat. Mäntsälä-sanan monet ä:n pisteet on hyödynnetty humoristisesti palloina junan ikkunoissa, missä ne kuvastavat vaikkapa matkustajien päitä. Yksi hahmoista on tyylitelty hirvi, joka on tuttu Mäntsälän vaakunasta. Merkki luo Mäntsälästä kuvaa kehittyvänä, ihmisystävällisenä ja sympaattisena kuntana.

Tekijät ja valintaperusteet

Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin 4. vuosikurssin graafisen linjan opiskelijat ovat työstäneet Mäntsälän kunnan uuden graafisen ilmeen. Pohjana oli opiskelija Hannele Törrön työ Ikkunat, joka valittiin maaliskuussa jatkoon 17:sta ehdotuksesta.
Hannele Törrön työ on uusi ja raikas. Se kuvaa junaa ja elämää Mäntsälässä. Työssä näkyy persoonallinen ja raikas ote logosuunnitteluun. Valintaan vaikutti työn myönteinen erottuvuus ja sen teknisen käytön helppous. Työ toimii myös mustavalkoisena ja sitä pystyy helposti suurentamaan tai pienentämään. Ikkunat -työtä voidaan käyttää myös kaksi- ja neliväriversiona. Logo toimii kirjekuorissa, käyntikorteissa, kirjepapereissa ja ilmoituspohjissa.

Hannele Törrön lisäksi suunnittelussa ovat mukana Niko Hakkarainen, Riku Koskelo, Mikko Laasola, Mikko Mononen, Katri Nietosjärvi, Ulla Ryynänen, Ville Salonen, Rasmus Snabb, Laura Savioja ja Antti Toivanen. Ohjaavana opettajana on toiminut vanhempi lehtori Tarja Nieminen.

Lisätietoja: markkinointipäällikkö Jyrki Teeriaho, p. 050-3819204, 019-6890204

opiskelija Hannele Törrö, p.040-5223074.

Lisätietoja: http://ameba.lpt.fi/~hakkniko/esittely.pdf