SAARI - Mäntsälän kansainvälisin kylä

Mäntsälän kunnan pohjoisosassa sijaitseva Saaren kylä on varmaankin Mäntsälän kansainvälisin paikka. Saarella sijaitsee Helsingin Yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta ja Mäntsälän ammattiopisto. Molemmilla on runsaasti kansainvälisiä yhteyksiä ja saarelaiset osallistuvat runsaasti kansainvälisiin tapahtumiin.

Juuri nyt Eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa on menossa ”IP6” –koulutus eli Veterinary public health and animal welfare – the strength of European animal production. Osallistujia on 25 ja he tulevat yhdeksästä eri maasta ja 18 eri yliopistosta. Opettajat ovat pääosin suomalaisia eläinlääketieteen asiantuntijoita, yksi opettaja on Italiasta. Kurssi alkoi 6.9. ja päättyy 17.9.2004.

Aiemmin tänä vuonna Saarella on pidetty sikojen hyvinvointia käsittelevä kurssi "Pig health and welfare II" Mari Heinosen johdolla. Saarelle saapui kesäkuussa myös eläinlääketieteen johtavia asiantuntijoita USA:sta, Ruotsista, Belgiasta, Hollannista ja Saksasta valmistelemaan marraskuussa pidettävää eläinlääkäreiden erikoistumistenttiä "Diplomate". Toimikunnan puheenjohtajana toimi dosentti Olli Peltoniemi ja hevosasiantuntijana professori Terttu Katila.

Saaren eläinlääketieteilijät kysyttyjä vastaväittäjiä ja luennoitsijoita

Professori Terttu Katila matkustaa syyskuussa Utrechtiin, Alankomaihin, missä hän toimii väitöskomitean jäsenenä ja pitää tiedekunnassa luennon. Lokakuussa Katila edustaa Suomea eläinlääkärikoulutusta koordinoivassa toimikunnassa NKV:ssä.

Professori Magnus Andersson oli vastaväittäjänä Tartossa oriiden sperman tuotannosta ja laadusta kesäkuussa ja professori Satu Pyörälä toimi Uppsalassa vastaväittäjänä naudan utaretulehduksista.

Nautaterveydenhuoltoon erikoistunut kliininen opettaja Kristiina Dredge on syyskuussa kansainvälisessä SAFO kokouksessa Puolassa. Ja samaisessa luomuviljelyä ja eläinten hyvinvointia sekä elintarviketurvallisuutta käsittelevässä projektissa hän on vieraillut tiedekunnan edustajana Witzenhausenissa Saksassa.

Dosentti Olli Peltoniemi oli Hampurissa puheenjohtajana keskikesällä pidetyssä sikojen lisääntymissektio kongressissa, jossa myös Mari Heinosella oli puheenvuoro. Terttu Katila toimi vastaavasti puheenjohtajana elokuussa Brasilian Porto Segurossa hevossektioista.


Eläinlääketieteellisen tiedekunnan kansainvälisyyslista tältä vuodelta on pitkä ja se täydentyy jatkuvasti. Mäntsälässä voidaan olla ylpeitä eläinlääketieteen osaamisesta ja kansainvälisestä arvostuksesta.