Pääministeri Vanhanen: Työnantajat saavat työntekijänsä Mäntsälässä kävelyetäisyydeltä

Pääministeri Matti Vanhanen 9.11.20004 Mäntsälässä.

TYÖNANTAJAT SAAVAT TYÖNTEKIJÄNSÄ MÄNTSÄLÄSSÄ KÄVELYETÄISYYDELTÄ

Pääministeri Matti Vanhanen piti Mäntsälän työmatkoja Mäntsälässä toimivien yritysten kannalta ideaaleina. Mäntsäläläiset yritykset saavat työvoimansa valtaosin kävelyetäisyyden päästä työpaikasta. Kaksi kolmasosaa työntekijöistä asuu vain parin kilometrin päässä työpaikastaan. – Pääkaupunkiseudulla ei löydy yhtään vastaavaa kuntaa, totesi pääministeri Vanhanen luennossaan Mäntsälän kunnantalolla tiistaina 9.11.2004 Helsingin kauppakamarin KUUMA tulevaisuusseminaarissa.

Työvoiman alueellinen liikkuvuus saattaa pienentyä

Kuumakunnat Mäntsälä, Kerava, Järvenpää, Nurmijärvi ja Tuusula ovat kiinteä osa Helsingin metropolialuetta, mutta toki KUUMA alueella on omat erityispiirteensä. Kilpailu työvoimasta kiristyy suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle. Työvoiman kysyntä kasvaa koko maassa ja se saattaa myös pienentää työvoiman alueellista liikkuvuutta. Helsingin kehyskuntiin on odotettavissa väestön kasvua, mutta suurten ikäluokkien käyttäytyminen ja mahdollinen työvoiman liikkuvuuden väheneminen saattavat pienentää ennusteita, pohti pääministeri Vanhanen.

Ulkomaalaisten viihtyminen mietitytti myös pääministeriä. Ulkomaalaiset eivät oikein tunnu viihtyvän Suomessa, sillä vain 10 % Suomessa opiskelevista ulkomaalaisista jää Suomeen. Se on kehno luku. Osaamispääomaa ei jää maahamme vaikka Suomi maksaa koulutuksen. Tämä on suuri haaste Helsingin metropolille, totesi Vanhanen.