ERIKOISKAHVIT JA PANINI MAISTUU MÄNTSÄLÄLÄISILLE

Ulla ja Aleksanteri kahvilan omistaja Susanna Kukkula-Surenkin on tyytyväinen ja onnellinen. Vitriineihin saa asetella jatkuvasti uusia piirakoita, kakkuja, salaatteja ja panineja. Kahvila on ensimmäiset kaksi viikkoa ollut lähes aina täysi. Yrittäjän unelma pullantuoksuisesta, kodikkaasta, historiaa hyödyntävästä kahvilasta on toteutunut. Toiminnan alku Mäntsälässä on ollut lupaava.

-Aamulla kello yhdeksän saapuvat kahvitaukolaiset, pian sen jälkeen tulevat elämännautiskelijat eli eläkeläiset, sitten onkin vuorossa jo lounastuntilaiset ja puolen päivän jälkeen astuvat sisään koululaiset. Myös koko päivän käy runsaasti äitejä ja vauvoja asiakkaana, kertoo yrittäjä Susanna Kukkula-Surenkin.
- Useimmat tuotteet valmistuvat omassa kahvilan keittiössä, mutta kyllä ulkopuoleltakin ostetaan kaikkea hyvää. Erikoiskahvit ovat olleet erityisen suosittuja ja koululaiset ostavat paljon cornetto soft -jäätelöä, sanoo Kukkula-Surenkin. Hän suosittelee maustamaan erikoiskahvin sokerilla. Se tuo kahvin pehmeän maun paremmin esille. Kahden alkuviikon suosikki on mäntsäläläisasiakkailla ollut panini ja omenapiirakka vaniljakastikkeella.

Kahvila Ulla ja Aleksanterin nimi juontaa Mäntsälän omasta rakkaustarinasta: Keisari Aleksanteri I:n ja kartanonneiti Ulla Möllersvärdin tapaamisesta Porvoon valtiopäivillä 1809 ja niitä seuranneesta kutsusta ja tanssiaisista Mäntsälän kartanossa. Ullan ja Aleksanterin kuvat ovat kahvilan seinillä hyvin esillä. Autenttiset kuvat on saatu Museovirastosta. Kuvista Susanna Kukkula-Surenkin on teettänyt kopiot. Kahvilan remontti tehtiin pelkästään paikallisin voimin. Oivallinen sisustusidea on yrittäjän oma, mutta toteutusta ovat ahkeroineet Olavi Koskinen, Jyrki Aalto, Tenho Virtanen, Mauri Nisonen, Jukka Leino, Ari Mellin ja Esa Pyökäri. –Halusin ehdottomasti käyttää paikkakunnan omia erikoismiehiä ja annan heille täyden tunnustuksen ammattitaidosta. Kaikki meni erinomaisen joutuisasti ja mukavasti, painottaa Susanna Kukkula-Surenkin.

Mäntsäläläiset ovat mukavia

Yrittäjä Susanna Kukkula-Surenkin on kotoisin Keski-Suomesta. Hän on ammatiltaan kokki ja erikoistunut valmistumisensa jälkeen dieettiruokaan. Kahvilasta saa myös gluteenitonta ruokaa ja dieettivaihtoehtojakin voi kysellä. Kukkula-Surenkin viihtyy erinomaisesti Mäntsälässä.
–Tällaiselle keskisuomalaiselle tyypille Mäntsälä sopii hyvin. Mäntsälässä ihmiset ovat lämpimämpiä ja täällä tuntee olevansa enemmän maalla. Ihmiset ovat Mäntsälässä myös välittömiä ja näin lapsiperheen äitinä paikkakunta tuntuu minusta turvalliselta, pohtii Kukkula-Surenkin.

Kukkula-Surenkin suunnitteli yrityksensä huolellisesti. Liiketoimintasuunnitelma käytiin tarkasti läpi ja eri vaihtoehtoja punnittiin. Keväällä Susanna Kukkula-Surenkin kävi vielä Mäntsälässä järjestetyn yrittäjäkurssin, johon hän oli hyvin tyytyväinen. –Siellä pystyi vaihtamaan ajatuksia ja tutustui muiden yrittäjiksi aikovien ideoihin ja tapaan toimia, sanoo Kukkula-Surenkin. Porvoon Uusyrityskeskuksesta tuli myös hyviä neuvoja ja toimitila-asioissa auttoi Mäntsälän Yrityskehitys.

Kahvila Ulla ja Aleksanteri toimii Mäntsälän Keskustiellä osoitteessa Keskustie12, Kotipizzan ja R-kioskin vieressä. Kahvilaan houkuttelee vanhan ajan kahvipannua muistuttava kyltti. Ulla ja Aleksanteri on avoinna arkisin 9-17 ja lauantaisin 9-13. Aukiolon jatkamista kello 18 mietitään. Syksyllä tarjonta kasvaa keittolounaisiin.