Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen teemailta kiinnosti yrittäjiä

Kunnan valtuustosalissa oli kuulemassa kolmekymmentäviisi yrittäjää työntekijöiden palkkaamiseen liittyvistä asioista ja ehdoista tiistaina 17.2.2006. Ilahduttavaa oli, että keväällä yrityskurssin käyneet menestyvät uudet yrittäjät ovat jo laajentamassa toimintaansa ja miettimässä työvoimakysymyksiä. Näitä kasvuhakuisia yrittäjiä Mäntsälä tarvitsee.

Koeaika ja siitä sopiminen unohtuu useasti yrittäjiltä. Liian usein yrittäjä otaksuu koeajan olevan automaattisesti työsopimuksessa mukana. Näin ei ole vaan siitä tulee aina erikseen sopia ja mielellään kirjallisesti, kertoi ylitarkastaja Lasse Päivätie Uudenmaan työsuojelupiiristä. Hän kehotti kysymään työsopimuksista ja sovellettavista työehtosopimuksista työsuojelupiiriltä. Työehtosopimuksia on yli 150 ja sovellettavan sopimuksen etsintä voi aiheuttaa yrittäjälle mietintää. Työnantajan tulee antaa kirjallinen selvitys työnteon keskeisistä ehdoista on seikka, joka unohtuu suuremmiltakin työnantajilta.

Suomen Yrittäjien Jarkko Soikkeli selvitti työntekijän palkkaamiseen liittyviä kustannuksia. Jos vuosipalkka on vaikkapa 23000 euroa, tulee yritysten tulojen palkattavan työntekijän kohdalla yltää noin 41500 euroon, jotta palkkaaminen olisi taloudellisesti onnistunut.

Palkkaaminen kannatti

Yrittäjä Taru Niinimäki kertoi käytännön esimerkin palkkaamisesta. Yleisö esitti Niinimäelle suoran kysymyksen: - kannattiko? Tähän saatiin selkeä vastaus ”kyllä”. Levollisen oloinen Niinimäki kertoi oman ajan olevan tärkeä yrittäjille ja uusi työntekijä on helpottanut toimintoja selvästi. - Toki ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on iso asia ja monia asioita tulee valmistella. Pelkkä työpisteen perustaminen aiheuttaa suunnittelua ja hankintoja. Työntekijällä tulee olla töitä ja mahdollisuus toimia heti, totesi Taru Niinimäki. Niinimäen TNM-Consulting Ky sai myös hyvin apua Mäntsälän Työvoimatoimistolta rekrytointiprosessissa.

Tilaisuuden järjestivät Mäntsälän Yrityskehitys Oy ja Mäntsälän Yrittäjät ry. Kommenttipuheenvuoron tilaisuudessa piti toimitusjohtaja Harri Kari Porvoon Seudun Uusyrityskeskuksesta.