Nelostien taideteokset herättäneet kansainvälistä kiinnostusta

ANTERO TOIKAN KASVUKÄYTÄVÄ TEOS JULKISTETTIIN

Taiteilija Antero Toikan uusi tietaideteos ”Kasvukäytävä” julkistettiin suomalaisen kulttuurin päivänä, tiistaina 28.2.2006 Mäntsälän Hirvihaarassa. Teos on jatkoa tienvarren kuntien ideoimille viidelle tietaideteokselle kuntien pääliittymissä.

Kasvukäytävä teos kuvaa moottoritietä ja oikorataa, jotka yhdessä muodostavat kasvukäytävän. Toikan teoksessa on vahvasti symboliikkaa. Taideteos on 23 asetta kallellaan pohjoiseen eli samassa suhteessa kuin maapallo aurinkoon. Kasvukäytävä muodostuu kahdesta kaaresta, joiden leikkauspiste osoittaa suoraan taivaalla Pohjantähteen.

Tieyhtiö Nelostien toimitusjohtaja Tom Schmidt kertoo Nelostien kiinnostavan kansainvälisesti tietaideteosten ansiosta. Ne halutaan nähdä ja kuntien yhteistyömalli on mielenkiintoinen. Nyt julkistetun Kasvukäytävä teoksen on tilannut ja kustantanut Tieyhtiö Nelostie Oy. – Halusimme taideteoksen, joka näkyy silhuettia vasten ja teoksen, joka olisi kivestä. Saimme ensimmäisen, mutta materiaali on kiven sijasta terästä, valottaa Tom Schmidt teoksen syntyhistoriaa.

Teoksen vaativan ja matemaattisesti tarkan pystytyksen suoritti mäntsäläläinen Kanervan Kaide ja Kuljetus ja teoksen hionnan on hoitanut Kruunun yritysalueella toimiva Hiomapojat.

Kuvateksti: Kasvukäytävä -teos sijaitsee Nummisissa ennen Ohkolan levähdysaluetta pohjoisesta tullessa. Teos kuvaa pohjoista ulottuvuutta ja kasvukäytävää, johon sijoittuvat nelostie ja Kerava-Mäntsälä-Lahti-oikorata.

Muut Nelostien teokset:

Mäntsälän kunnan alueella:

Mäntsälä Kiven ja valon kunta, Mikko Aho

Liuhuva harja (Levanto), Orimattilan kaupungin teos Liuhuva harja, Paavo Palokangas

Hollola: Hollo ja Martta, Yrjö Ala-Heikkilä

Järvenpää. Nuottiviivasto, Yrjö Ala-Heikkilä

Lahti: Valoneula, Kari Lindström.

ks. myös. www.nelostie.net