Siirry sisältöön

Satamajäänsärkijä SS Turso saa uuden elämän – massiivimahonki veistetään Mäntsälässä

Erikoispuuseppä Marko Lindqvist tekee aluevaltauksen laivamaailmaan. Historiallinen satamajäänsärkijä SS Turso kunnostetaan uuteen loistoonsa. Marko Lindqvistin puusepänliike Mäntsälän Haarajoelta on saanut vastuulleen laivan puuosien veistämisen. Työ on haastava, koska laivassa puuosat joutuvat ääriolosuhteisiin. Puun on kestettävä suolavettä, jatkuvaa kosteutta, tuulta ja aurinkoa, kertoo Marko Lindqvist haasteista.

Marko Lindqvist vastaa komentosillan kaiteiden ja laivan 11 ulko-oven valmistuksesta. Kaikki työt tehdään vanhan perinteen mukaisesti ja raaka-aineena käytetään massiivimahonkia. Lindqvist on innoissaan työkohteesta. Laivassa kiinnostaa historia ja työn vaativuus. Työtä SS Turson kunnostus tuo puusepänliikkeelle kolmeksi neljäksi vuodeksi. Väliin mahtuu toki muitakin töitä, painottaa Lindqvist. Omakotitalojen sisustukset ja kalusteiden valmistus ja kunnostus ovat edelleen Lindqvistin palveluina.

SS Turson kunnostuksessa Lindqvist työstää yli 100 kiloa painavan oven perinteisillä puusepänmenetelmillä tapituksilla ja loveamisilla. Komentosillan veistämisessä kiinnostaa kauniit kaaret ja paikan päällä veistäminen. Ovet tehdään Haarajoella, mutta kun on kaiteiden vuoro Lindqvist matkaa Porvoon Isnäsin telakalle.

Sotakorvausalus ostettiin takaisin Suomeen

Satamajäänsärkijä SS Turso laskettiin vesille 12. päivänä tammikuuta 1944 Wärtsilä-Yhtymän Hietalahden telakalta. Luovutustilaisuudet jäivät uutispimentoon, koska Helsingin ensimmäiset suurpommitukset alkoivat 6. helmikuuta 1944 juuri kun SS Turso oli Hietalahden varustelulaiturissa. Muutaman sadan metrin päässä Tursosta ollut FÅA:n lastilaiva Antares sai täysosuman ja jouduttiin upottamaan.

Turson palvelu satamamurtajana Helsingissä jäi lyhyeksi. Turso määrättiin liittoutuneiden käytettäväksi Kronstadtiin avustamaan Leningradin liikennettä. Jatkosodan päätyttyä Suomi joutui luovuttamaan parhaat kauppalaivansa sotakorvauksena Neuvostoliitolle. Näistä 104 luovutetusta aluksesta Turso oli yksi kymmenestä arvokkaimmasta.

Neuvostoliitossa Turson nimi vaihtui Taifuuniksi, mutta Turso vieraili Taifuunina vielä kerran Helsingissä kesällä 1945. Taifuunina alus hoiti Leningradin satamaliikennettä vaikeissa talviolosuhteissa useita vuosikymmeniä. Tänä aikana ilmeisesti aluksen hienot mahonkiovet vaihtuivat teräsoviksi.

Turso löytyi liikeneuvotteluissa vuonna 2002 kun aluksen omistaja EcoPhonenix Holding yhtiö kertoi toimitusjohtaja Tommy Vertille, että heillä on käytössään yhä vanha suomalainen hinaaja. Vertti kiinnostui asiasta ja selvitti aluksen olevan vanha kunnon satamajäämurtaja Turso. Löytö oli merkittävä, koska melkoisella varmuudella voi sanoa, että sotakorvauksena luovutetuista 104 suomalaisesta kauppalaivasta ei ole enää muita jäljellä.

Vuonna 2004 perustettiin Satamajäänsärkijä SS Turso yhdistys ry, joka tekee parhaansa taatakseen Tursolle sen arvon mukaisen käytön ja kunnostuksen. Kunnostus tarjoaa mielenkiintoisia työkohteita monen eri alan ammattiosaajille. Kunnostettuna alus on elävä ja liikkuva höyrylaivamuseo. Turso tulee kunnostuksen valmistuttua vierailemaan Itämeren satamissa Itämeren ekologisten suojeluohjelmien ja höyryalusregattojen yhteydessä.

Lähteet: Satamajäänsärkijä SS Turso yhdistyksen kotisivut

Haastattelu Marko Lindqvist 19.5.2006

Kuvateksti: Marko Lindqvist veistää massiivimahongista kunnostettavan satamajäänsärkijä SS Turson kaiteet ja ovet.

Lisätietoja: Marko Lindqvist, 040 5658635