Siirry sisältöön

Puuseppä Marko Lindqvist asentaa jo ovia satamajäänsärkijä Tursoon

Satamajäänsärkijä S/S Turson kunnostus museolaivaksi etenee vauhdilla. Mäntsäläläinen erikoispuuseppä Marko Lindqvist on jo asentamassa valmistamiaan massiivimahonki ovia Tursoon Isnäsin telakalla Porvoossa. Torstaina Turso hinataan Haminaa lehdistötilaisuuteen, jossa laivaa ja sen kunnostusta esitellään tarkemmin.

S/S Turso on vanha Helsingin kaupungin satamajäänsärkijä, joka luovutettiin sotakorvausaluksena Neuvostoliittoon. Alus toimi Taifun nimisenä Leningradissa murtaen Nevan patoja. Alus saatiin hankittua takaisin Suomeen ja sen kunnostamista varten perustettiin Satamajäänsärkijä S/S Turso yhdistys.

Tursolle laituripaikka Lyypekin laituriin Helsinkiin

Turso merkitään museolaivarekisteriin ja Helsingin kaupunki on luvannut sille laituripaikan Lyypekin laiturista Vanhan Kauppahallin luota. Paikka on mitä parhain, kertoo Turso yhdistyksen hallituksen jäsen Esko Härö. Turson hytit uusitaan ja keulaan valmistuu todennäköisesti yksi uusi hytti. Vanha kapteenin hytti on melko hyvin säilynyt ja se kunnostetaan. Komentosiltaa on kunnostustöissä jo uusittu. Se on levennetty alkuperäiseen mittaansa. Laivan partaat on kokonaan uusittu ja Turso tulee käyttämään alkuperäistä höyrykonetta ja kattilaa. Osa laivan venäläisyydestä myös säilytetään, koska se on osa laivan historiaa, kertoo Esko Härö.

Jos kunnostustyöt etenevät aikataulun mukaisesti S/S Turso nähdään Lyypekin laiturissa jo ensi kesänä ja sitä on mahdollisuus vuokrata risteilyille.

Komentosillan kaiteita asennetaan

Mahonkiovien asennuksen lisäksi Marko Lindqvist on jo tekemässä ensimmäistä sovitusta komentosillan mahonkikaiteista. Mahonkikaiteet saadaan tilapäisesti paikalleen lehdistötilaisuuteen Haminaan, mutta ne matkaavat vielä takaisin Lindqvistin puusepänverstaaseen Haarajoelle. Kaiteiden veistäminen museoalukseen on tarkkaa työtä. - Laivojen maailma on kiehtova ja meren ääriolosuhteet asettavat raaka-aineille kovia vaatimuksia, sanoo korjaustyön haasteista Marko Lindqvist.


Kuvatekstit: Erikoispuuseppä Marko Lindqvist asensi veistämiään massiivimahonkiovia tiistaina Isnäsin telakalla Porvoossa S/S Tursoon

Marko Lindqvistin apuna asennustöissä on Haarajoella asuva Henri Kaunismäki