Mäntsäläisissä yrityksissä moni asia on hyvin hoidettu

Mäntsäläläisten pienyritysten kolmevuotisen kehittämishankkeen viimeinen toiminta vuosi on käynnistynyt. Hankkeen tähänastisten tulosten mukaan yrityksissä moni asia on hoidettu hyvin, mutta kehitettävääkin on.

Tärkeimmäksi työhyvinvoinnin kehittämisessä yrittäjät ja yritykset ovat kokeneet jaksamiseen liittyvät luennot ja keskustelut. Luentoja on järjestetty mm. yrittäjän kuormitus- ja stressitekijöistä, voimavaroja lisäävistä asioista, yrittäjän halukkuudesta vaikuttaa niihin itse tai muuttaa asenteita ja toimintaa itsensä ja yrityksensä parhaaksi. Lisäksi on keskusteltu vapaapäivien ja lomien pitämisestä voimavarojen lisäämisessä, samoin kuin liikunnasta ja terveistä elämäntavoista sekä niiden järjestämisestä tahto – ja organisointikysymyksenä. Entä ajatteleeko yrittäjä omaa terveyttään osana yritystoimintaa vasta sitten, kun jotain tapahtuu?

Hankkeesta puhutaan ns. ”pehmeiden arvojen” hankkeena ja se mielletään tärkeäksi, erilaiseksi välittämisen viestiksi yrittäjien ja työntekijöiden hyvinvoinnista. Työhyvinvoinnin lisäämiseksi toteuttavat kehittämistoimet tulee olla konkreettisia asioita ja ne ovat yleensä joka yrityksessä erilaisia. Tärkeää on, että yrittäjä sitoutuu ja motivoituu asiaan ja luo omalla toiminnallaan mallia ja mahdollistaa työhyvinvoinnin kehittämisen yrityksessä yhteistyössä työntekijöiden kanssa.

Haastekierroksella jaetaan hyvä käytäntöjä

Verkottumista ja yhteistyömalleja on syntynyt eri yritysten välillä ja yhteistyötä kehitetään myös kunnan ja yritysten välillä. Nyt on meneillään kunnan ja yritysten välinen työhyvinvoinnin haastekierros. Sen aloitti hankkeen ”suojelija” kunnanjohtaja Esko Kairesalo kesäkuussa -06. Kierroksella haastetaan vuoroon yrityksiä ja kunnan esimiehiä. Hyväksi todettuja käytäntöjä, kokemuksia ja tietoa halutaan jakaa kaikille. Lisäksi toivotaan, että työhyvinvointi nähdään liittyvän laajasti yrityksen toiminnallisiin ja taloudellisiin tuloksiin.

Mäntsälän kunta on kiinnostunut, miten alueen yrityksissä voidaan ja onko kunnan taholta jotain tehtävissä. Mäntsälän Yrittäjät ry:n aloitteesta jaetaan tänä vuonna ensikertaa työhyvinvoinnin kannustepalkinto. Mäntsälän Yrittäjänaisten kanssa on aloitettu yhteistyö yrittäjänaisten työ- ja toimintakyvyn edistämiseksi.

Tärkeimmiksi yrityksen tukitahoiksi koetaan perhe ja yhteistyökumppanit. Keskustelu ja avun vastaanottaminen näiltä tahoilta jäsentävät ajatuksia, auttavat näkemään vaihtoehtoisia toimintatapoja ja antavat tukea päätöstentekoon. Yrittäjältä saattaa silti puuttua luottohenkilö, kannustaja, jonka kanssa voisi keskustella, silloin kun menee huonosti tai kun ei jaksa.
Työterveyshuollon tuki työhyvinvoinnin kehittämisessä on ollut yrityksille uutta. Vastatakseen paremmin yritysten tarpeisiin työterveyshuoltojen tulee kehittyä ja oppia ymmärtämään yritysmaailmaa. Näin voidaan lisätä yrittäjien luottamusta työterveyshuollon palveluun myös työhyvinvointiasioissa.

Mukaan mahtuu vielä

Mäntsäläläisillä yrityksillä on vielä mahdollisuus tulla mukaan Tykes-hankkeeseen. Vaikka viimeinen toimintavuosi onkin käynnistynyt nyt syksyllä, mukaan on mahdollista vielä päästä. Jos olet yrittäjänä/yrityksenä kiinnostunut hankkeesta, ota yhteyttä hankkeen projektipäällikköön.

Yhteystiedot: Monica Sulopuisto, puh.050 -4068262, email:Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.