Siirry sisältöön

Tokmanni-sopimus ja tontin kauppakirja Mäntsälän kunnanhallituksessa 13.11.06

Tokmannin ja Mäntsälän kunnan sopimus laadittu

Tokmanni Oy ja Mäntsälän kunta ovat laatineet sopimuksen Kapulin maa-alueen kaupasta ja siihen liittyvistä rakennustöistä. Tokmannin tulo Mäntsälään tuo verotulojen lisäystä ja muita hyötyjä noin 1 miljoonaa euroa vuodessa.
Tokmannin hanke on sijoitus tulevaisuutta varten. Mäntsälän kunta laskee, että Tokmannille myönnetyt hinta- ja rakentamisetuudet saadaan vero- ja muilla tuloilla kuoletettua noin 4 – 5 vuodessa. Lisäksi Tokmannin sijoittumisella on myös muita myönteisiä vaikutuksia, joista osa on jo syksyn aikana konkretisoitunut. Yritysten kiinnostus lisääntyi Mäntsälää kohtaan heti Tokmannin sijoittautumisratkaisun jälkeen ja on pysynyt vahvana senkin jälkeen. Yritystonttikauppoja on syyskuun alun jälkeen tehty vilkkaasti. Tulevaisuudessa on odotettavissa muita välillisiä vaikutuksia. Kaupan palveluihin kohdistuu uutta kysyntää ja myös alihankintamahdollisuuksia avautuu mäntsäläläisille yrityksille.

Mäntsälän kunta kävi kovan kilpailun

Mäntsälän kunta kävi kovan kilpailun Suomen suurimman yhdellä kertaa rakennettavan logistiikkayksikön sijoittumisesta kuntaan. Mäntsälän kanssa loppumetreillä sijaintipaikasta taistelivat Hämeenlinna ja Janakkala.
Yritys työllistää ensimmäisessä vaiheessa 250 työntekijää. Tokmannin keskusvarastossa on hyvin monenlaisia työpaikkoja, sillä hallinto on yksi keskeinen osa terminaalia. Hyvin monella mäntsäläläisellä on mahdollisuus saada työpaikka yrityksestä. Kunnan ulkopuolella työssä käyville avautuu mahdollisuus saada työtä kotipaikkakunnalta. Työntekijämäärä todennäköisesti vielä kasvaa lähivuosina.
Kunnanhallituksen asialistalla 13.11.06
Mäntsälän kunnanhallituksen asialistalla Tokmanni-sopimus ja tontin kauppakirja ovat maanantaina 13.11.2006. Koko kuntakonserni on ollut aktiivisesti mukana vaikuttamassa Tokmannin sijoittumisessa Mäntsälään.

Tokmannin Mäntsälän logistiikkakeskus

Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan 71 700 kerrosneliömetriä.

o Tontti 14,5 hehtaaria

o Hankkeeseen sisältyy laajennusvaraus n. 9 hehtaaria

o Rakennuksen pituus 350 metriä

o Rakennuksen leveys 155 metriä

o Rakennuksen korkeus 15 metriä

o Valmis keväällä 2008

o Rakentamisen aloitus marraskuussa 2006

Tokmanni Oy

Tokmanni Oy:n omistajana ovat Pohjoismaiden johtava pääomasijoitusyhtiö CapMan Oyj, joka on Helsingin pörssiin listattu yhtiö ja jolla on noin 2,3 miljardin euron suorat yrityssijoitukset. CapMan Oyj omistaa Tokmanni Oy:stä n. 51 % osuuden ja Kyösti ja Kari Kakkosen omistama Joensuun Kauppa ja Kone Oy n. 24 % osuuden sekä varatoimitusjohtaja Seppo Saastamoisen ja hänen perheensä omistaman Suomen RH-Yhtiö Oy 24 %:n osuuden. Lisäksi muu toimiva johto omistaa n. 1 %:n osuuden.

Tokmanni Oy toimii tällä hetkellä Itä-Suomen alueella Tokmannin –ketjunimellä, Lounais- ja Länsi-Suomessa sekä Pirkanmaalla Vapaa Valinta –ketjunimellä sekä Oulun seudulla ja Pohjois-Suomessa Säästökuopan nimellä sekä Etelä-Suomessa Tarjoustalon nimellä, Kaakkois-Suomessa ja Kymenlaaksossa Robin Hoodin nimellä sekä Kainuussa ja Ylä-Savossa Maxi-Makasiinin ja Maxi- Kodintukun nimellä.
Yhtiö on kuluvan vuoden aikana ostanut Tarjousmaxi Oy:n osakekannan (Tarjoustalot, Maxi-Makasiinit sekä Maxi-Kodintukut) sekä Jukka Saastamoinen Oy:n liiketoiminnan (Robin Hoodit). Lisäksi yhtiö osti vuoden 2005 aikana Kylmäkoskelta Milleri Oy:n ja Oulusta Säästökuoppa Oy:n liiketoiminnot.

Suomen johtava käyttötavaran halpakauppa-alan yritys
Tokmannin nimellä myymälöitä on 28 kpl ja Vapaa Valinnan nimellä 36 kpl ja Säästökuopan nimellä 4 myymälää, Tarjoustalon nimellä 24 myymälää, Maxi-Makasiineja 8 kpl, Maxi-Kodintukkuja 2 kpl, Robin Hoodeja 10 kpl sekä Kylmäkosken Milleri –myymälä, eli yhteensä Tokmanni Oy:llä on tällä hetkellä 113 myymälää. Tokmanni Oy:n liikevaihto tulee olemaan kuluvana vuonna noin 470 miljoonaa euroa ja yritys työllistää runsaat 2.200 henkilöä, ollen tällä hetkellä Suomen johtava käyttötavaran halpakauppa-alan yritys kaikilla mittareilla mitattuna.