Jos ääni ei toimi

Jos äänesi ei toimi heti aamulla, ei syytä huoleen. Aamuun kuuluu pieni rykiminen ja liman erityskin on tyypillistä. Mutta jos ääni ei toimi päivän lopussakaan on syytä huoleen. Ääni on meille tärkeä työkalu. Äänellämme heijastamme tunnetiloja ja asioiden merkityksiä.

Väärä työasento saattaa olla syy huonoon ääneen. Tarkista siis työtuolisi. Pidä huolta myös lihaksistosta! Selkä- ja vatsalihasten hyvä kunto vaikuttaa positiivisesti ääneen. Paras työtuoli saattaa olla satulatuoli. Se antaa hyvän ryhdin, ja omalla lihaksistolla tuotettu ryhti tuo meille kestävän äänen, kun lihaksistomme tukee ääntä.

Puheterapeutit voivat tehdä kurkunpään palpaation eli tunnustelun. Tässä analyysissä katsotaan kieliluun ja kilpiruston toiminta. Jos kieliluu on takana, se saattaa johtua niska- ja hartiajännityksestä. Kieliluun takaisuus estää kilpiruston ja äänihuulten toimintaa. Rustorakenteiden tulisi saada liikkua.

Kahvin juominen ei ole hyväksi äänelle: - kahvi kuivattaa äänihuulia. Myöskään liian kylmää vettä ei pidä juoda, vaan parasta olisi nauttia huoneen lämpöistä vettä, kertoo puheterapeutti Marsa Bäck Suomen Puheopistosta.

Mikäli joudut puhuessasi haukkomaan henkeä, pidä tauko. Tällöin pallea pääsee laukeamaan. Haukotteleminen on myös suositeltavaa. Haukottelu laukaisee automaattisesti pallearefleksin sekä rentouttaa kurkunpään lihaksistoa.

Jokaisella ihmisellä on oma puherytmi. Se kuuluu ihmisen persoonallisuuteen. Hitaampaa puhetta ei kannata harjoitella, mutta oikeaa hengitystä sitä vastoin kyllä, painottaa Bäck

Lievä stressi on hyvälle puhelinpalvelulle välttämättömyys

Terve stressi puhelintyössä on välttämättömyys hyvälle palvelulle, kertoo Heli Rissanen Help Desk Institute Nordicista. Paljon puhelimessa puhuvan kannattaa miettiä suunnitelmallista tauotusta työhönsä. Ääni kaikuu myös edellisestä puhelinkeskustelusta; jos edellinen puhelu on ollut negatiivinen kuuluu se myös seuraavassa puhelussa. Miesten äänten korkeus saattaa nousta työpäivän loppuessa – samoin äänen voimakkuus. Näihinkin ongelmiin saa apua puheviestinnän opettajalta tai puheterapeutilta.

Lähde: Suomen Puheopiston hyvinvoivan äänen aamupäivä 17.4.2007, puheterapeutti Marsa Bäckin luennot.

Kirjoittaja: Jyrki Teeriaho, markkinointipäällikkö
MÄNTSÄLÄN YRITYSKEHITYS OY

Sepäntie 3, 04600 Mäntsälä

jyrki.teeriaho(at)mantsalanyrityskehitys.fi

www.mantsalanyrityskehitys.fi