Lahemaan luontokirjassa on myös ihminen

Suomalainen luontovalokuvaaja Pentti Johansson on julkaissut Lahemaan kansallispuistosta puhuttelevan luontokirjan. Kirjan teemoina ovat kartanot, luonto, kylät ja meri. Kirjassa on 230 kuvaa ja 160 sivua. Kirjan koko on A4 vaakaformaatti. Tekstit on kirjoittanut Lahemaan kansallispuistossa työskentelevä luonto-opas Peeter Hussar. Ilahduttavaa on, että Pentti Johansson on rohkeasti kuvannut kirjaansa myös ihmisiä. Teksteissä näkyy Peeter Hussaarin kansallispuiston tuntemus ja omakohtainenkin kokemus. Merestä Hussar kirjoittaa: ”Ihmisasutuksesta koskemattomat rannat ovat rajavartioinnin tulosta. Itse olen sitä sukupolvea, jolle meri on ollut suljettu alue. Monipuolinen on ollut rannan asukkaiden kieli kuvaamaan merta ja sen tilaa. Minulta tämä maailma on kokonaan kadonnut. Mutta kalastajan mieli ja henki on säilynyt. Se on uudelleen kehittynyt nykypäivän traditioksi”.

Kansallispuisto Suomenlahden rannalla

Lahemaan kansallispuisto sijaitsee Virossa Suomenlahden rannalla, vastapäätä Porvoota. Matkaa Tallinnasta itään kertyy noin 60 kilometriä. Lahemaa on Viron ensimmäinen kansallispuisto ja se on perustettu 1971. Pinta-alaltaan puisto on 72 000 hehtaaria. Alueella sijaitsevat Viron tunnetuimpiin kartanoihin kuuluvat Palmse, Kolga, Sagadi ja Vihula.

Johansson on kuvannut kansallispuistoa neljä vuotta ja kaikkina vuodenaikoina. Hiace -pakettiauto on toiminut useita öitä Johanssonin majapaikkana ja valokuvauksen tukikohtana. Kansallispuiston perinpohjainen tuntemus näkyy myös kuvissa. Kirja on julkaistu omakustanteena ja siitä on otettu 3500 kappaleen painos. Kirjan kielet ovat viro, suomi ja englanti. Kirjan taitosta on vastannut mäntsäläläinen Piia Sydänmaa. Myös Pentti Johansson asuu Mäntsälässä, Ohkolan kylässä. Kirjan on painanut VR Kirjastus, Tallinna Raamatutrükikoja OÜ, käännökset on tehnyt Eesti Tolgemagistrite Liit ja toimituksesta vastasi Maie Mägi. Kirjaa voi tiedustella valokuvaaja Pentti Johanssonilta p. 0400 845734 tai e-mail: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Mäntsälän ja Pornaisten kunnilla on ollut Lahemaan kansallispuiston kanssa kaksi kartano- ja luontomatkailun kehitysprojektia vuosina 2000 – 2005. Johansson tutustui luonto-opas Peeter Hussariin projektin aikana ja ensi vierailullaan menetti sydämensä kansallispuistolle. Hänen vierailunsa Lahemaalla jatkuvat kirjan ilmestymisen jälkeenkin. Valokuvaajalle Lahemaa on ehtymätön materiaaliaitta.

Jyrki Teeriaho

Lisätietoja: Pentti Johansson, p. 0400 845734