Siirry sisältöön

KESKIVARTALO KIINTEÄKSI KINESIS -HARJOITTELULLA

Kinesis on teknologiaan perustuva vastusharjoittelumuoto, joka mahdollistaa kolmiulotteiset liikeradat. Kinesis kiinteyttää ja vahvistaa kehoa. Lihaskestävyys lisääntyy. Mäntsälässä uusi Kinesis laite löytyy Vireuksen kuntosalista. Sitä kokeili markkinointipäällikkö Jyrki Teeriaho.

Yritysvierailu uudessa Vireus-kuntosalissa sai innostumaan minut Kinesis-harjoittelusta. Ihan helppoa se ei ollut ja eipä sitä onneksi tarvinnut yksin tehdäkään. Vierellä oli koko ajan personal trainer Heli Kallio, joka ohjasi tehokkaan määrätietoisesti ja korjasi vääriä liikkeitäni, joita ainakin selän taivutuksissa alussa tein. Ihmeen helposti oikea liikerata kuitenkin löytyi, vaikka välillä ihmettelin missä tasapainoni oikein onkaan.

Vireuksen Kinesis -laite on sen verran kaunis, että ostaisin vaikka olohuoneen kaunistukseksi, jos rahaa olisi. Takaosassa on puiset puolat ja mustasta seinämästä lähtevät kiiltävät metalliset vaijerit. Kahvoja on peräti kuusi ja nekin designia.

Syketaso nousee helposti. Ensin teen askelkyykkyjä. Liike on tuttu keppijumpasta, jossa käyn keskiviikkoisin. Nyt on mukana vielä vaijereiden tuoma vastus, jota Heli Kallio säätää käyttäjän mukaan. Koska olen selin, en näe mikä luku diginäytöllä on. Jatkan tasapainoilua laudan kanssa ja nyt teen soutuvetoja taakse. Tämä vahvistaa yläselkää, mutta käytännössä se tuntuu takapuolessa tehokkaasti, koska joudun käyttämään koko
vartaloa liikkeen aikana. Kallio näkee heti alaselkäni olevan jäykkä. Pallolle siirrytään tekemään vatsaliikkeitä ja taas vedetään vaijereita. Tästä tulee jo kehuja. Vatsaliikkeet sujuvat helposti. Ja pallon kanssa tuntuu koko selkä venyvän saaden lisää pituutta; liike rentouttaa.

Lopuksi minut sidotaan jaloista vaijereihin ja teen askellusharjoituksia laudalle. Käsien koordinointi vaatii aivotyötä, mutta saan aikaan suhteellisen kauniin liikeradan tai ainakin niin kuvittelen. Lopuksi vielä askelhyppyjä vaijerit jaloissa. Hiki tippuu jo.

Maratoonarit käyttävät Kinesistä

Heli Kallio kertoo eritoten mäntsäläläisten maratoonareiden käyttävän Kinesis -laitetta. Se on hyvää harjoittelua juoksijoille ja sopii myös golfin tukiharjoitteluun. Kinesis -harjoittelu opettaa tehokkaasti keskivartalon hallintaa ja sitä kautta koko kehonhallinnan . - Jos on heikko keskivartalo, syntyy vammoja enemmän. Esimerkiksi jääkiekossa tulee olla hyvä keskivartalohallinta, jottei urheiluvammoja synny, sanoo Heli Kallio.

-Kinesis on toki haastava, myöntää Kallio. -Siinä harjoitetaan elastisuutta, kehonhallintaa, koordinaatiota, tasapainoa ja lihaskestävyyttä ja kaikkea oikeastaan yhtä aikaa. Henkilökohtainen ohjaus kuitenkin takaa turvallisen suorituksen. Mahdolliset väärät liikeradat korjataan ja ammattilainen näkee heti kunkin ihmisen yksilölliset tarpeet. Kinesis -harjoittelu meillä Vireuksessa muokataankin aina yksilöllisesti. Kahta samanlaista harjoittelua ei ole.

Tunnin harjoittelu on takana. Poistun suihkuun ja mietin mistähän itseni löydän seuraavalla yrityskäynnillä.

Jyrki Teeriaho

Kirjoittaja on Mäntsälän Yrityskehityksen markkinointipäällikkö.