Siirry sisältöön

Kovia kasvulukuja oikoradan käytössä

Z-junan suosio oikoradalla kasvaa kohisten. Vuoden aikana matkustus on lisääntynyt roimasti. Matkustajamäärä on 900 000 matkustajan luokkaa Z-junissa ja vuonna 2009 VR odottaa miljoonan rajan menevän rikki. Mäntsälässä matkustus on lisääntynyt 55 prosenttia, Lahdessa 65 ja Haarajoella 35 prosenttia.

VR Osakeyhtiö toteutti tutkimuksensa Z-junan käyttäjien keskuudessa maaliskuussa ja huhtikuun alussa 2008. Tutkimuksessa oli 149 vastaajaa Mäntsälästä. Heistä 46 prosenttia on asunut paikkakunnalla alle kuusi vuotta. Oikoradan vaikutus asuinalueen valintaan on ollut merkittävä 29 prosentille mäntsäläläisvastaajista.

Työmatkustus on oikoradalla merkittävää, mutta viikonloppuisin matkustetaan myös paljon. Kertalippumyynti junissa on erittäin hyvää lauantaisin ja sunnuntaisin, kertoo lähiliikennepäällikkö Kari Pekka Rosenholm VR:stä.

Ylemmät toimihenkilöt suosivat junaa

Mäntsälän työmatkalaisista peräti 79 prosenttia on ylempiä toimihenkilöitä kun koko oikoradalla keskiarvo on 66 prosenttia. Alempia toimihenkilöitä mäntsäläläisistä on myöskin 79 prosenttia (koko oikorata 65%). Johtavassa asemassa tai yrittäjiä käyttäjistä on 44 % (koko oikorata 46%). Työväestöä nousee junaan Mäntsälästä 39 prosenttia ja koko radalla 48 %. Käyttäjistä lähijunaliikenteessä on 64 prosenttia naisia, loput miehiä.
Z-junan käyttäjät Mäntsälästä 5.6.2008

Oma auto on yleisin kulkuneuvo saapua asemalle. Eniten asemalle saavutaan omalla autolla Mäntsälässä, jossa peräti 54 prosenttia matkustajista autoilee juna-asemalle.

Oikorata vähentänyt 600 henkilöautoa moottoritieltä

Liikennemäärät moottoritiellä ovat nousseet, mutta jos oikoradan junaliikennettä ei olisi, ajaisi 600 autoa vuorokaudessa nykyistä enemmän moottoritiellä, laskee VR. Yhtymä painottaa myös junaliikenteen ekologisuutta; sähköjunaliikenne ei tuota hiilidioksidia lainkaan, kertoo henkilöliikennejohtaja Antti Jaatinen.

Rahoitus Z-junaliikenteessä on edelleen paljolti riippuvainen Liikenneministeriön vuorojen ostoista. Liikennemäärien lisääntyminen tarkoittaa kuitenkin, että tukea riittää useammalle lisävuorolle. Elokuun aikataulut tuovat yhden uuden Z-junavuoron lisää kun myöhäinen iltajuna, ns. teatterivuoro Lahdesta Mäntsälän kautta Helsinkiin aloittaa liikennöinnin 10. elokuuta kello 23.17 (lähtöaika Lahdesta).

MYK/JT