Siirry sisältöön

Wilson Kirwan juoksukoulu alkaa Mäntsälässä

Vireuksen kuntosalilla alkaa syyskuun 3. päivänä Wilson Kirwan juoksukoulu. Juoksukoulu toteutetaan kolmen kuukauden valmennuksena, eikä osallistuminen vaadi aiempaa juoksukokemusta.

Juoksukoulu sopii kaikille aloittelijasta maratoonariin. Wilson Kirwa laatii jokaiselle henkilökohtaisen juoksuharjoitusohjelman ja laatii lisäksi juoksua tukevan kuntosaliohjelman. Ryhmä kokoontuu viikoittain. Tällöin harjoitellaan juoksutekniikkaa ja juostaan harjoitteita. Kirwa luennoi ravitsemuksesta, lihashuollosta ja motivaatiosta. Juoksukoulun saaminen Mäntsälään on Heli Kallion idea. – Soitin lahtelaiselle Kirwalle ja siitä yhteistyö lähti.

Lantio pysyy ylhäällä

Juoksijalle on tärkeää koordinaatio ja vartalonhallinta. Hartioiden tulee olla rentoina ja samoin ranteiden. Lantio pysyy hyvällä juoksijalla ylhäällä. – Jos lantio on alhaalla, ei synny pitkää askelta, kertoo Wilson Kirwa. Pyrimme taloudelliseen juoksuun. Se on pitkillä matkoilla tärkeää. Jalkojen lisäksi keskivartalon hallinta on hyvälle juoksijalle eduksi. – Juoksijana näen heti kunkin ihmisen yksilölliset vahvuudet. Juoksuanalyysin ja kuntokartoituksen tulosten perusteella Kirwa laatii kullekin osallistujalle oman yksilöllisen juoksuohjelman.

Kuntosaliohjelma on juoksijoille hyvä lisä. – Pienet lihakset ja lihaskestävyys ovat pitkillä matkoilla tärkeitä, samoin lihasten elastisuus, painottaa Kirwa.

Juoksun on oltava hauskaa

Joskus juoksu sujuu, joskus ei, kertoo Kirwa omista kokemuksistaan. Juoksusta 80 prosenttia riippuu päästä ja 20 prosenttia elimistöstä, nauraa Wilson Kirwa. – Itse hoen positiivisia asioita juoksun aikana. Katselen tavallaan itseäni juoksijana ja mietin maalia. Hoen itselleni rentoa asentoa ja toistan sitä. Voin kuvitella olevani myös voittoisa leijona. Juoksukoulussa teemme myös hauskoja erikoisliikkeitä, niitä nimitetään Kirwa-liikkeiksi. Tavoitteena on juoksemisen vapaus ja tuoda esille ihmisen omaa luovuutta.

Wilson Kirwalla on hallussaan 12 Suomen mestaruutta. Hän saapui Suomeen 1997 ja aloitti juoksemisen vasta täällä aikuisiällä. Suomeen saapuessaan Wilson kertoo olleensa tynnyrivatsainen kenialainen mies. Ensimmäiset ylisuuret lenkkarinsa häin sai Köyliössä ja juoksu alkoi varovaisella tekniikalla: minuutin hölkkä, minuutin kävely ja taas minuutin hölkkä. Tätä tekniikkaa Kirwa suosittelee aloittavalle juoksijalle edelleenkin. Kirwa muistaa hyvin millaista oli olla aloittelija ja toivoo Mäntsälän juoksukouluun myös juoksusta kiinnostuneita vasta-alkajia. Toki kilpajuoksijoiden, suunnistajien ja maratoonareiden kanssa on antoisaa tehdä töitä, toteaa liikuntaohjaajakoulutuksen Suomessa suorittanut Kirwa.

Toinenkin harjoittelutekniikka Kirwalla on aloittajalle: - Juokse viisi minuuttia talosi pihalta poispäin ja sitten takaisin. Puhu tai laula kokoajan. Kun juoksun aikana pystyy puhumaan, on se hyvä merkki, vakuuttaa Kirwa. – Ja aika aina ylös. Siitä voi seurata kunnon kehittymistä.

Vireuksessa avoimet ovet syyskuun ensimmäisinä päivinä

Vireuksen juoksukoulusta saa lisätietoja Heli Kalliolta. Hän on myös juoksukoulun toiminnassa mukana, tehden testauksia ja toimien toisena valmentajana. Vireuksen avoimet ovet pidetään 1.-3. syyskuuta. Kirwa on itse paikalla 3. päivänä ja tällöin kello 18.30 voi kokeilla juoksukoulua maksutta. Mikäli juoksukärpänen puree, on juoksukoulun hinta Vireuksen jäsenille 160 euroa kuussa ja ei jäsenille 200 euroa.

Lisätietoja: Heli Kallio, Vireus, p. 040 7446295.

Teksti: Jyrki Teeriaho, MYK

Kuva: Sanna Haakana, MYK