Siirry sisältöön

Postimerkki Adolf Erik Nordenskiöldistä - kuuluisasta mäntsäläisestä

Adolf Erik Nordenskiöldistä, kuuluisasta Mäntsälän Alikartanossa lapsuutensa viettäneestä tiedemiehestä ja tutkimusmatkailijasta ilmestyi 20. lokakuuta kaksi 1. luokan ikipostimerkkiä sisältävä pienoisarkki. Kaiverrustekniikalla toteutetun julkaisun on suunnitellut norjalaissyntyinen ruotsalainen Martin Mörck. Arkki on painettu Tanskan postin( Post Danmark Frimærker) painossa. Painos on 300 000 kappaletta. 1,60 euroa maksava pienoisarkki on yhteisjulkaisu Grönlannin postin kanssa.

Toisessa Suomen postimerkeistä on rintakuva Nordenskiöldistä. Kuva pohjautuu kapteeni Louis Palanderin ottamaan valokuvaan. Toinen postimerkki esittää tutkimusalus Sofiaa, jolla Nordenskiöld matkasi Grönlantiin vuonna 1883. Axel Hamberg on ottanut alkuperäisen valokuvan. Pienoisarkissa oleva maisema on Ovifakista, Grönlannista.

Adolf Erik Nordenskiöld (1832–1901) syntyi Suomessa, Helsingissä, mineralogi Nils Nordenskiöldin poikana. Lapsuus vietettiin Nummisten Alikartanossa eli Frugårdissa. Lupaava ura Helsingin yliopistossa oli katkennut vallanpitäjiä ärsyttäneeseen esiintymiseen ja valtiollisia oloja arvosteleviin puheisiin. Ruotsissa Nordenskiöld nimitettiin professoriksi ja Naturhistoriska riksmuseetin mineralogisen osaston intendentiksi. Vuonna 1893 hänestä tuli Ruotsin akatemian jäsen. Nordenskiöld johti useita arktisia tutkimusmatkoja. Maailmankuulu hänestä tuli ensimmäisenä tutkimusmatkailijana, joka purjehti Koillisväylän kautta Jäämereltä Tyynellemerelle. Nordenskiöld kirjoitti tutkimusretkistään teokset Vegan matka Aasian ja Euroopan ympäri ja Vegaexpeditionens vetenskapliga iakttagelser. Hän myös keräsi merkittävän historiallisten karttojen ja maantieteellisen kirjallisuuden kokoelman, jota säilytetään Kansalliskirjastossa (ent. Helsingin yliopiston kirjasto). Kokoelma on liitetty Unescon Memory of the World -rekisteriin vuonna 1997.


Teksti- ja kuvalähde: Itella Oy.