Tokmannin toimitusjohtaja vaihtuu

Heikki Väänänen Tokmannin toimitusjohtajaksi, Kyösti Kakkonen jatkaa hallituksessa

Ekonomi Heikki Väänänen (50) on nimitetty Tokmanni-konsernin uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävässään 1.6.2009. Yhtiön nykyinen toimitusjohtaja Kyösti Kakkonen jatkaa yhtiön hallituksessa ja merkittävänä omistajana.

Heikki Väänänen on työskennellyt viimeksi Stockmannin tavarataloryhmän johtajana ja konsernin varatoimitusjohtajana. Aiemmin hän on työskennellyt Stockmann-konserniin kuuluvan Seppälän toimitusjohtajana. CFO Sixten Hjort jatkaa Tokmannin varatoimitusjohtajana.
Tokmanni on kasvanut voimakkaasti Kyösti Kakkosen aikana, ja se on nykyisin Suomen suurin halpakauppaketju, jonka johtavana ajatuksena on tarjota asiakkailleen laatua edullisesti. Konsernin liikevaihto oli 575 milj. euroa vuonna 2008, ja se työllistää yli 2 800 henkilöä. Viime vuosina useiden yritysostojen ja orgaanisen kasvun myötä kasvaneeseen Tokmanni-konserniin kuuluu nykyisin 137 myymälää ympäri Suomea. Konsernin toimintoja on viime vuosina yhdenmukaistettu ja tehostettu, mm. keskittämällä pääkonttori ja logistiikkakeskus Mäntsälään syksyllä 2008. Tokmanni jatkaa voimakasta kasvuaan, tavoitteena on avata noin 20 uutta myymälää vuosina 2009-2011.

”Kiitän lämpimästi itseni ja koko hallituksen puolesta Kyöstiä hänen hienosta työstään Tokmannissa. Kyösti kehitti Tokmannia pienestä paikallisesta toimijasta maakunnalliseksi markkinajohtajaksi vuosina 1989–2004, ja vuodesta 2004 tehdyn yhteistyön aikana Tokmanni on kasvanut hänen johdossaan edelleen valtakunnalliseksi markkinajohtajaksi. Kunnioitamme ja myös arvostamme Kyöstin päätöstä keskittyä nyt elämän tärkeimpiin asioihin ja olemme erittäin tyytyväisiä, että hän jatkaa Tokmannin hallituksessa”, sanoo Tokmannin hallituksen puheenjohtaja ja CapMan Buyoutin partneri Jukka Järvelä.

”Uudella toimitusjohtajalla Heikki Väänäsellä on vahvat näytöt ketjujohtajana Stockmannilla sekä myös vaatetusalalta Seppälän toimitusjohtajana, jotka antavat hyvän pohjan Tokmannin tulevalle kasvulle ja kehittämiselle. Toivotamme Heikin lämpimästi tervetulleeksi Tokmannin seuraavan, edelleen hyvin vahvan kehitysvaiheen johtoon sekä yhtiön osakkaaksi.”
”Tokmanni on nyt Suomen halpakaupan ykkönen ja kaikki keskustoiminnot on onnistuneesti keskitetty yhteen paikkaan, Mäntsälään, mikä luo loistavat kehitysmahdollisuudet yhtiölle tästä eteenpäin, vahvistaa Kyösti Kakkonen. ”Olen johtanut Tokmannia sen perustamisesta alkaen nyt jo 20 vuotta, samalla kun jo alun perin CapManin kanssa sovittu neljän vuoden jakso on tullut nyt täyteen. Rakkaan vaimoni ja lasteni äidin poismeno runsas vuosi sitten pysäytti minut oman elämän sisällön suureen arvokeskusteluun. Yksinhuoltajaisän tulee ottaa myös perheensä huomioon. Olen kiitollinen näistä hienoista vuosista Tokmannin upealle henkilöstölle ja kaikille niille, joiden kanssa olen saanut tehdä töitä, voidessani nyt jättää levollisin mielin Tokmannin toimitusjohtajan tehtävät Heikki Väänäsen ammattitaitoiseen hoitoon. Itse jatkan edelleen Tokmannin hallituksen jäsenenä ja yhtiömme kautta aivan yhtä suurena omistajana kuin tähänkin saakka.”

”Olen erittäin innoissani Tokmannin tarjoamasta haasteesta. Tokmanni on vahva ja kehittyvä konserni, jolla on mielestäni erittäin hyvät kasvumahdollisuudet”, sanoo Heikki Väänänen.

Tokmanni-konserni on Suomen suurin halpakauppaketju. Konserniin kuuluu 137 myymälää seitsemän eri brändin alla; Tokmanni, Tarjoustalo, Vapaa Valinta, Robinhood, Maxi-Makasiini, Maxi-Kodintukku ja Säästöpörssi. Myymäläverkosto kattaa koko Suomen etelästä pohjoiseen ja idästä länteen. Pohjoisin myymälä on Keminmaalla ja eteläisin Hangossa. Vuonna 2008 konsernin liikevaihto oli 575 miljoonaa euroa. Yritys työllistää tällä hetkellä runsaat 2 800 henkilöä.
Tokmanni konsernin omistajia ovat pääomasijoittaja CapManin hallinnoimat rahastot noin 51 prosentin osuudella, Kyösti ja Kari Kakkosen omistama Joensuun Kauppa ja Kone Oy noin 24 prosentin osuudella sekä Seppo Saastamoisen omistama Suomen RH-Yhtiö Oy 24 prosentin osuuden.