Kuumailmapallolennon SM-kilpailut lennetään Mäntsälän taivaalla

Kuumailmapallolennon SM-kilpailut lennetään Mäntsälän taivaalla

Elokuun ensimmäisellä viikolla on ruuhkaa Mäntsälän taivaalla. Silloin tavoitellaan kuumailmapallolennon Suomen mestaruutta peräti viisipäiväisessä kilpailussa. Kilpailut alkavat keskiviikkona 5.8.2009 ja päättyvät sunnuntaina 9.8.2009. Lähtö- ja maalialueita on ympäri Mäntsälää, mutta itse kilpailukeskus sijaitsee Seurakuntakeskuksen alasalissa. Pallokuntia odotetaan noin 10-20. Vuoden 2009 kisat ovat siitä harvinaiset, että kisaamaan pääsevät myös ulkomaalaiset pallokunnat. Mäntsälän kisoissa lasketaan siis kahdenlaisia pisteitä: Suomen mestaruus pisteet ja yhteispisteet.

Tekniikka uusiutuu

Muutakin uutta elokuun kisoissa on. Nyt lennetään kilpailut paikannuslaitteilla eli loggerien avulla. Ennen pallokunnat joutuivat kustantamaan lennolle tarkkailijat, mutta tekniikka on kehittynyt ja Mäntsälän kilpailut ovatkin ensimmäiset loggereilla lennettävät SM-kilpailut. Tämä on etukäteen herättänyt mielenkiintoa kilpailijoissa. Kilpailijat majoittuvat Keudan opiskelija-asuntoihin Saarella.

Johanna Iivanainen on iltatilaisuuden tähti

Kuumailmapallokilpailuiden yhteydessä Mäntsälän kunta järjestää myös yleisöjuhlan. Perjantaina 7.8.2009 kello 18 alkaa ohjelman Urheilupuistossa tenniskentällä eli Markku Niinimäen raitin varrella. Ensimmäinen tunti on varattu lapsille. Kello 19 lavalle nousee Mäntsälässä asuva ja kovasti jazzlaulajana kuuluisuutta saanut Johanna Iivanainen. Tapahtumassa on tarjoilua, josta vastaa Jari Sillanpää yhdessä Jäätiikereiden kanssa. Yleisö saa myös kuumailmapallolentämisestä tietoutta ja jos vain sää sallii kuumailmapallot nousevat taivaalle suorittamaan kilpailutehtäviään noin kello 21. Tuulensuunnista riippuen tehtävänä voi olla myös saapuminen Mäntsälään eli tällöin kuumailmapallojen saapuminen ajoittuu 22-23 välille.

Aamulla ja illalla lennetään

Kuumailmapallolentäjien tehtävät ajoittuvat erikoisiin aikoihin. Ilmavirtauksista ja nosteista johtuen aamulento lennetään auringon noustessa noin 4-6 välillä ja iltalento kello 21 jälkeen. Kilpailuiden johtajana toimii Suomen Ilmailuliiton kuumailmapallojaoksen puheenjohtaja Esa Pakarinen. Kilpailun järjestelyistä vastaa Mäntsälän kunta yhdessä kouvolalaisen Tuulen Viemää ry:n kanssa. Mäntsälän kunnasta itse kilpailua ja yleisötilaisuutta ovat järjestämässä Sirkku Mäkelä, Harri Bister, Marko Oikarinen, Asko Määttänen ja puheenjohtajana Jyrki Teeriaho MYK:stä.

Kuva: Sanna Haakana.