Mäntsälä sai uuden kirjastoauton - MYK mukana suunnittelussa

Mäntsälän uusi kirjastoauto vihitiin käyttöön perjantaina 16.3.2012. Kirjastoauto on rakennettu kuorma-auton alustalle, jonka päälle on asennettu kirjastotilaksi muunnettu kontti. Kontti voidaan siirtää sellaisenaan uudelle alustalle, kun alusta joudutaan uusimaan.

Mäntsälän kirjastoauto on toinen uudella konseptilla toteutettu kirjastoauto Suomessa. Ruotsissa ja muualla Euroopassa vastaava kirjastoauton malli ja rakennustapa on yleinen.

DAF-merkkisen alustan ja korin toimittaja on EKT Vähämaa Oy, joka valmistaa erikoisajoneuvoja ja erikoiskontteja. Yritys tekee yhteistyötä muun muassa puolustusvoimien kanssa.

Kirjastoauton ulkomaalauksen suunnitteli Lahden Muotoiluinstituutista valmistunut graafikko Niko Hakkarainen, joka on ollut aikaisemminkin mukana suunnittelemassa Mäntsälän kunnan ja Mäntsälän Yrityskehityksen viestintämateriaaleja.
Niko Hakkarainen on helsinkiläinen graafinen suunnittelija, joka kuului vuonna 2004 käyttöön otetun Mäntsälän kunnan graafisen ilmeen
suunnittelutyöryhmään. Nikon suunnittelema KayakPaddling.net -melontaopas
on voittanut useita kotimaisia ja ulkomaisia palkintoja sekä edustanut Suomea Unescon rahoittamassa World Summit Awards -kilpailussa 2009.

Kirjastoauton värimaailmaa ja graafista ilmettä oli kirjastonjohtaja Riitta Rantalan ja Niko Hakkaraisen kanssa pohtimassa myös MYK:n Jyrki Teeriaho.

Auton värityksessä on käytetty Mäntsälän viestinnästä jo tuttua, reipasta keltaista. Auton kyljissä seikkailee esimerkiksi Aapiskukko ja Mäntsälän oma hirvikin kurkistaa kirjan takaa. Pikkulintu seurailee tilannetta tiedonpuusta ja juna kiitää Oikorataa horisontissa.

Kirjastoauton vihkii käyttöön kunnanjohtaja Esko Kairesalo. Nimeä kirjastoautolle etsitään kaikille kuntalaisille suunnatun nimikilpailun avulla.

Uusi kirjastoauto on suunniteltu monitoimiautoksi. Autossa on asiakkaiden käyttöön oma pääte, joka mahdollistaa myös verkkoasioinnin kirjastoautossa.

Mäntsälän kunnan alueella on runsaasti kouluja ja päiväkoteja ja haja-asutusalueen asukkaita. Kirjastoauton avulla kunnan keskustasta kaukana asuvat, autottomat, ikääntyvät ja ne asukkaat, jotka eivät itse pääse pääkirjastoon, voivat käyttää kirjastopalveluja.

Auton hinnaksi kaikkine varusteineen tuli noin 260 000 euroa, josta valtionosuus on 110 000 euroa.