MYK Lehdistökatsaus

Terveisiä Mäntsälästä! Tällä kertaa uutislehtemme koostuu lehdistökatsauksesta. Mykistäviä uutisia siis Mäntsälästä.

Talouselämä 16.8.2013, Mari Uusivirta


Talouselämä kirjoittaa  liian vähäisistä työpaikkoja tuovista investoinneista. Mutta positiivisia viestejä myös kuuluu: Uuteenkaupunkiin nousee soijatehdas ja Mäntsälään hakukonejätti Yandexin konesali.

Parinkymmenentuhannen ihmisen kunnasta löytyy esimerkkejä onnistuneista kansainvälisistä investoinneista. Mäntsälässä avattiin tammikuussa monikansallisen Rexamin tölkkitehdas, joka työllistää 110 henkeä.

Seuraavaksi venäläinen hakukoneyhtiö Yandex rakentaa palvelinkeskuksen, joka työllistää 50-70 ihmistä.

”Suomessa houkuttavat kylmä ilmasto, turvallinen ympäristö ja kilpailukykyiset energiahinnat”, kertoo Harri Kari, pääneuvottelijana toimineen Mäntsälän Yrityskehityksen toimitusjohtaja. Karin mukaan päätökseen vaikutti myös se, että ”Yandex pystyi neuvottelemaan yhden tahon kanssa ja sai nopean vastauksen. Kaupungin valinnassa tärkeintä olivat hyvät kulkuyhteydet ja toimiva kuitukaapeliliikenne.

Emme kilpaile investoinneista suomalaisten kuntien kanssa, vaan muiden EU-maiden. Suomessa pitää puhaltaa yhteen hiileen. Jos maailmalla sanoo, että meillä on tällainen Mäntsälä, ei se kerro mitään.”

STT 13.8.2013, Tuomo Polo

Venäjän Google” aikoo palkata suomalaisia Mäntsälään

Venäjän Googleksikin tituleeratun hakukoneyhtiö Yandexin konesalin rakennustyöt Mäntsälässä alkoivat heinäkuun lopussa. Yhtiön mukaan valmista pitäisi olla ensi vuoden puolivälissä. Yandex sanoo tulleensa Suomeen ennen kaikkea kokonaiskustannusten vuoksi.

– Tähän vaikuttivat energiakustannukset ja sijainti markkinoidemme vieressä, kertoi Yandexin kansainvälisten asioiden viestintäpäällikkö Vladimir Isaev sähköpostitse STT:lle. Hänen mukaansa myös palvelimia jäähdyttävä ilmasto vaikutti valintaan.

– Tärkeä syy oli myös tietoliikennejärjestelmien infrastruktuuri, joka on Suomessa paljon kehittyneempi ja paremmin saatavissa kuin samanlaisen ilmaston Pohjois-Venäjällä. Yandexin suunnitelmissa on palkata Mäntsälän konesaliin noin 50 työntekijää. – Enimmäkseen suomalaisia, Isaev sanoo.

Venäläisyhtiö hankki Mäntsälän Kapulin yritysalueelta kahdeksan hehtaarin tontin, jolle rakennetaan ensimmäisessä vaiheessa yksi konesali. Tontti maksoi 1,5 miljoonaa euroa. – Tontille mahtuu tarvittaessa vielä kolme konesalia lisää, sanoo markkinointipäällikkö Jyrki Teeriaho Mäntsälän Yrityskehityksestä.

Mäntsälä-lehti 16.8.2013, Pasi Huuhtanen

Yandexin konesali kuin lentokoneen siivet

Ei pitäisi vertailla, mutta pakko sanoa, että Yandexin työmaa Mäntsälässä on edennyt kaikin puolin suotuisammin kuin Googlen vastaava Haminassa. Täällä sekä asenne että käytännön olosuhteet ovat olleet erittäin hyvässä kunnossa. Olemme saaneet paljon apua Mäntsälästä ja päässeet rakentamaan juuri niin kuin pitikin, kiittelee Aleksei Zhumykin, Yandexin Data Center-operaatioiden johtaja.

Zhumykin tietää mistä puhuu, sillä hän työskenteli ennen Yandexia Googlella Suomessa, kun yritys perusti konesalia Haminaan. Miehellä on poikkeuksellisen paljon tietoa konesalin perustamisesta Suomeen, sillä hän on ollut tekemässä sitä työtä sekä maailman suurimman hakukoneyhtiön, Googlen, että maailman neljänneksi suurimman eli Yandexin palveluksessa.

Googlen sali on Suomen suurin, mutta Yandexin sali Mäntsälässä on tarkoitus kasvattaa lähes saman kokoiseksi kuin Google Haminassa, Zhumykin kertoo.  Yandexin keskuksessa käytetään myös nykyaikaisempaa tekniikkaa kuin Googlen vastaavassa.

Etelä-Suomen Sanomat 17.8.2013, Sisko Ojajärvi

Fixstone muuttaa Mäntsälään

Lähes 50 työpaikan yritys, lahtelainen Fixstone, siirtää toimintonsa yhden katon alle Mäntsälään. Yritys toimii tällä hetkellä sekä Lahdessa että Tuusulassa.

Fixstone osti heinäkuun alussa Rudus Rakennustuotteelta portaiden ja mosaiikkibetonilattioiden asennustoiminnan. Sen toimitilat sijaitsevat Tuusulassa.  - Jo kaupantekovaiheessa ryhdyimme kartoittamaan paikkakuntaa, joka sijaitsisi näiden kahden toimipisteen puolivälissä, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Heikki-Matti Jokela. - Mäntsälä tuntui hyvältä ratkaisulta. YIT:n kautta löysimme reilun 1 000 neliön tilat keväällä valmistuneesta Kehä V Logistics- talosta Kapulin teollisuusalueelta. Mäntsälän Yrityskehitys toivotti tervetulleeksi paikkakunnalle ja muutto tapahtuu marraskuussa.

Jokela kertoo, että mosaiikkibetonilattioiden asennusten ohella yhtiö tekee yhä enenevässä määrin mosaiikkitöitä paikalla valaen. - Seiniä ja portaita tehdään luonnonkivistä ja entisöintitöiden osuus kasvaa etenkin pääkaupunkiseudulla. - Tällä hetkellä meillä on entisöinti- ja saneeraustöiden lisäksi kaupparakennusten uudisrakentamista aina Rovaniemeltä Helsinkiin. Työntekijämme ovat jalkautuneet siis ympäri Suomen.

Vuonna 2006 Heikki-Matti Jokelan perustaman Fixstonen liikevaihto oli viime vuonna 1,2 miljoonaa euroa. Ruduksen kaupan myötä liikevaihto kohoaa tänä vuonna 6-7 miljoonaan euroon, kertoo Jokela.

Ala kulkee verenperintönä nyt jo kolmannessa polvessa. Heikki-Matti Jokelan isä Heikki Jokela opetti alalle nykyisen toimitusjohtajan, jonka poika Joonas Jokela työskentelee myös yrityksessä.

Mäntsälän Uutiset 15.8.2013, Olli-Pekka Lehtinen

Tokmannin Mäntsälän pääkonttoriin palkattu 20 uutta työntekijää. Konserni valmistautuu pörssilistaukseen.

Tokmanni-Konsernin päätoimipaikkaan Mäntsälään on palkattu yli 20 henkilöä lisää johdon tehtäviin, asiantuntijatehtäviin sekä johtoryhmään vuoden 2013 aikana.       

– Konsernimme uusi johto hakee kasvua ja tuottavuuden parantamista näillä. Pyrimme parantamaan toimitusketjua ja panostamme myös hankintatoimeen, talous- ja hallintojohtaja Sixten Hjort kertoo. Hjortin mukaan palkkaukset liittyvät Tokmanni-Konsernin tavoitteeseen listautua tulevaisuudessa pörssiin. – Minkäänlaista aikataulua ei ole. Listaudumme, kun on sen aika.

Syyskuun viidentenä päivänä vietetään Tokmannin uuden hankintatoimiston avajaisia Shanghaissa Kiinassa. Toiminta on jo alkanut, mutta viralliset avajaiset järjestetään syyskuussa.

– Lisää suuria palkkauksia ei varmaankaan tulla näkemään. Nyt olemme saaneet tarvittavat työntekijät, ja viimeisetkin aloittivat virallisesti elokuun alussa. Mäntsälän konttorissa työskentelee nyt 210 henkeä, ja varaston puolella työntekijöitä on 200 henkeä. Yhteensä työntekijöitä Mäntsälässä on 410 henkeä.

_____________________________________________________________________________

Uutisia Mäntsälästä voi seurata kotisivuiltamme www.yrityskehitys.net

ja Facebook-palstaltamme, käy tykkäämässä.