Siirry sisältöön

Mäntsälä Yle uutisissa 22.10.

Nyt on pelin paikka ja se pitää pelata oikein" – datakeskuskisa käy Suomessa kuumana

Yksi kärkikahinoissa kamppailevista kunnista on Mäntsälä, joka on jo onnistunut saamaan alueelleen Venäjän suurimman hakukoneyhtiön tietokonehallin. Nyt Mäntsälä käy neuvotteluja usean uuden toimijan kanssa, joista kaksi on loppusuoralla.


Toimitusjohtaja Harri Kari seisoo tietokonehallissa.

Toimitusjohtaja Harri Kari Mäntsälän Yrityskehitys Oy:stä kertoo tietokoneiden tuulettimien puskevan lämmintä ilmaa kunnan kaukolämpöverkkoon. Kuva: Yle/ Antti Kolppo

Venäläisen hakukoneyhtiö Yandexin toimitalon terassilla on leppoisan lämmintä kirpeästä syysaamusta huolimatta. Rakennuksen uumenissa kuumina käyvät tietokonerivistöt puskevat lämpöä datan sivutuotteena.

Asioiden pitää tapahtua jouhevasti kuukausissa – ei vuosissa.

– tietokonekeskuksen päällikkö Ari Kurvi, Yandex Oy Mäntsälä

Venäjän Googleksikin tituleerattu Yandex on yksi maailman suurimmista hakukoneyhtiöistä. Muutama vuosi sitten yhtiö etsi sopivaa toimipaikkaa Euroopasta ja päätyi Suomeen. Suomessa Mäntsälä osoittautui lopulta paikaksi, joka täytti Yandexin toiveet, kertoo tietokonekeskuksen päällikkö Ari Kurvi.

– Meillä ei ole aikaa odottaa vuosia kaavan valmistumista ja valituskierteitä vaan näiden asioiden pitää tapahtua jouhevasti kuukausissa – ei vuosissa.

 

Yandexin tietokonekeskuksen päällikkö Ari Kurvi
Venäjän suurin hakukoneyhtiö Yandex suunnittelee nelinkertaistavansa kapasiteettinsa Mäntsälässä, kertoo tietokonekeskuksen päällikkö Ari Kurvi. Kuva: Yle/ Antti Kolppo

Leikkisästi itseään talonmieheksi tituleeraava Kurvi kertoo, että rakennuslupa datakeskukselle tuli suunnilleen samaan aikaan, kun tonttikaupan muste vielä kuivui paperissa.

 

Yandex investoi Mäntsälän hakukonehalliin ja sen yhteydessä olevaan toimistotilaan 80 miljoonaa euroa. Lähivuosien suunnitelmissa on rakentaa vastaavanlaisia tiloja vielä kolme lisää nykyisen kylkeen. Jokaisen kymmenen megawatin lisäosan pystyttäminen maksaa 15 miljoonaa euroa.

Mäntsälä lämpiää tietokoneiden hukkalämmöllä

Yandexin datakeskusinvestoinnilla Mäntsälä ei vielä pääse nokittamaan Haminaa, missä lepää hakukonejätti Googlen miljardiluokan investointi.

Tästä huolimatta Mäntsälässä myhäillään nykytilanteelle. Datakeskuksen saaminen kuntaan on merkinnyt paitsi työpaikkoja myös selvää synergiaetua.

Ideaalitilannehan olisi, että yritysalueelle saataisiin esimerkiksi kasvihuoneita tai vaikkapa pesuloita.

– lämpöpäällikkö Antti Porkka, Mäntsälän Sähkö

 

Nykyisellään puolet Mäntsälästä lämpiää tietokonehallin tuottamalla hukkalämmöllä ja kesäisin jopa koko tienoo. Tässä mittakaavassa hukkalämmön kierrättäminen onkin ainutlaatuista maailmassa.

Mäntsälän Sähkön lämpöpäällikkö Antti Porkka avaa oven pieneen rakennukseen Yandexin kyljessä. Putkistot hohtavat uutuuttaan ja tilan täyttää äänekäs hurina. Porkka näyttää Yandexilta tulevia putkia ja selventää, kuinka tämän tilan kautta lämpö kiertää edelleen kaukolämpöverkkoon ja mäntsäläläisiin koteihin.

Mäntsälän Sähkön lämpöpäällikkö Antti Porkka huolehtii, että tietokonehallin hukkalämpö kiertää kunnan kaukolämpöverkkoon.
Mäntsälän Sähkön lämpöpäällikkö Antti Porkka huolehtii, että tietokonehallin hukkalämpö kiertää kunnan kaukolämpöverkkoon. Kuva: Yle/ Antti Kolppo

Tietokonehallista kerätyn hukkalämmön ansiosta Mäntsälän Sähkön kaukolämmön hiilidioksidipäästöt vähenevät jopa 40 prosenttia ja samalla asiakkaiden ostaman lämmityksen hinta luvataan pitää kurissa tai jopa pudottaa.

– Ideaalitilannehan olisi, että tälle yritysalueelle saataisiin sellaisia toimijoita, jotka käyttävät paljon lämpöä eli esimerkiksi kasvihuoneita tai vaikkapa pesuloita, joissa lämpö voitaisiin käyttää suoraan hyödyksi, lämpöpäällikkö Antti Porkka visioi.

Tulijoita houkutellaan infralla

Tilaa uusille tulijoille riittää. Mäntsälä on jo onnistunut haalimaan mailleen maailmanlaajuisen juomatölkkivalmistaja Rexamin tuotantolaitoksen. Lahdenväylän varressa sijaitsevalla Kapulin yritysalueella puolestaan on Yandexin naapurina halpakauppaketju Tokmanni-konsernin pääkonttori ja jättimäinen logistiikkakeskus.

– Logistiikkahalliin mahtuisi 13 jalkapallokenttää, kehaisee Mäntsälän Yrityskehitys Oy:n toimitusjohtaja Harri Kari ja kääntyy katsomaan naapuritontille.

Yritysalueen laajennustyömaa Mäntsälässä.
Mäntsälä laajentaa Kapulin yritysaluetta aluksi parinkymmenen hehtaarin verran. Kuva: Yle/ Antti Kolppo

Tokmannin takapihalle on jo lanattu lisätilaa silmänkantamattomiin. Kunnan suunnitelmissa nyt työn alla olevalle maapohjalle mahtuu kokonainen rypäs logistiikkakeskuksia.

 

Kunta tekee pohjatyöt valmiiksi, alkuvaiheessa parinkymmenen hehtaarin alueelle rakennetaan kaukolämpö, sähkö, vesi ja jopa pyörätiet. Myöhemmin laajennetaan vielä lisää, kaikkiaan reilusti yli 30 hehtaarin alueelle.

"Kahden toimijan kanssa olemme loppusuoralla"

Mäntsälä, kuten myös monet muut kunnat Suomessa, joutuu pelaamaan 'upporikasta ja rutiköyhää'. Kuntien välinen kilpailu datakeskusinvestoinneista on kovaa ja jos pelissä haluaa pysyä mukana, merkitsee se sitä, että kaiken pitää olla valmiina mahdollisille asiakkaille.

Kahden huomattavan toimijan kanssa olemme varsin loppusuoralla.

– toimitusjohtaja Harri Kari, Mäntsälän Yrityskehitys Oy

Mäntsälän Yrityskehitys Oy on kunnan ja Mäntsälän Sähkön yhteisomistuksessa. Se tekee kaikkensa jouduttaakseen yritysten investointeja kuntaan. Erityisesti datakeskukset ovat Mäntsälän kiikarissa. Kunta tarjoaa vakaata maaperää, valtakunnan verkosta riippumatonta sähköyhteyttä ja ketterää kaavoitusta.

Yhtälöllä Mäntsälä on pystynyt kamppailemaan tiensä monen neuvottelun kärkikahinoihin. Mäntsälän Yrityskehityksen toimitusjohtaja näyttää innostuneelta, mutta asettelee sanansa varoen.

– Olemme hyvässä vaiheessa, meillä on useampia datakeskusneuvotteluita vaiheessa ja kahden huomattavan toimijan kanssa olemme varsin loppusuoralla, Harri Kari sanoo.

Sitä millaisista mahdollisista investoinneista näissä kahdessa on kysymys ei Harri Kari kerro, mutta suostuu vertaaman kokoluokkaa naapuritontin Yandexiin.

– Isompi ja pienempi, että hyvin huomattavista toimijoista on kysymys, Kari paljastaa.

http://areena.yle.fi/1-3106844

http://areena.yle.fi/1-3107559