Siirry sisältöön

HS 20.3.2017/Ville Seuri: Mäntsälä otti menestyksen omiin käsiinsä

Mäntsälä otti menestyksensä omiin käsiinsä: Näin kehyskunta on luonut satoja työpaikkoja 2000-luvulla.

Pärjääminen on vaatinut oikeat olosuhteet ja rutkasti työtä. Välillä kaupunginhallitus on päivystänyt läpi kesän, että pystyy tekemään päätökset riittävän nopeasti. Jos Kapulin teollisuusaluetta katselisi ilmasta, näkisi vain valtavan sorakentän, jolla seisoo siellä täällä muutama rakennus.

 

Mutta kun Harri Kari katselee aluetta Volkswageninsa tuulilasin läpi, hän näkee työpaikkoja ja mahdollisuuksia.

Tuossa on logistiikkakeskus, jossa työskentelee liki viisisataa ihmistä, tuossa viisikymmentä henkeä työllistävä kivialan yritys.

Ja tuossa, perimmäisenä, on Yandexin datakeskus, jonka tuottamasta hukkalämmöstä Mäntsälä tekee alueelle uutta kilpailuvalttia. Sen eteen Kari pysäköi autonsa.

KEHYSKUNNAT mielletään kaupungeissa usein näin: moottoritie, peltomarketti ja rivitaloja, joihin palataan iltaisin nukkumaan.

Moni kunta kuitenkin kamppailee koko ajan luodakseen paikallisia työpaikkoja.
Mäntsälä on yksi onnistuneimpia. Viimeisimpien kymmenen vuoden aikana työpaikkojen määrä kunnassa on noussut toistakymmentä prosenttia eli enemmän kuin juuri missään muualla Etelä-Suomessa.

Yritysmyönteisen Mäntsälän puuhamies on Harri Kari, kunnan omistaman Mäntsälän yrityskehitys Oy:n toimitusjohtaja, mutta ei kunta yksin hänen yhtiönsä avulla ole yrityksiä houkutellut. Siihen on tarvittu myös suotuisa sijainti ja rutkasti työtä niin virkamiehiltä kuin kunnanvaltuutetuiltakin.

TYÖPAIKKOJEN luomista alettiin Mäntsälässä pohtia tosissaan toistakymmentä vuotta sitten. Maatalousvaltainen paikkakunta oli alkanut muuttua pääkaupunkiseudun nukkumalähiöksi. Yhä useampi kävi töissä jossain muualla, ja moni nuori muutti pois työpaikan perässä.

”Halusimme, että koulunsa päättävillä nuorilla olisi mahdollisuus jäädä koulun jälkeen kuntaan”, sanoo Mäntsälän kunnanjohtajana vuodesta 1994 toiminut Esko Kairesalo.

Kun ihmiset kävivät muualla töissä, he myös tekivät ostoksensa muualla. Ostovoiman pitäminen kunnassa vaati oman yritystoiminnan tukemista, kertoo Kairesalo.

Samoihin aikoihin kunnan liikenneyhteydet paranivat: moottoritie Lahteen aukesi 1999 ja oikorata 2006.

Kilpailuvaltiksi kehitettiin Mäntsälän malli. Sen ansiosta kunnasta kiinnostuneelle yritykselle pystytään nopealla aikataululla kertomaan, mitä sille on tarjolla: tontti, aikataulu, sähkö, vesi ja tukipalvelut. Parhaimmillaan vastaus tulee päivässä. Mukaan työhön otettiin myös kunnanvaltuutetut.

Ensimmäinen iso voitto saatiin 2006, kun Tokmanni päätti perustaa logistiikkakeskuksen Kapuliin.

Sitä varten virkamiehet ja poliitikot saivat painaa töitä. Neuvotteluja käytiin pitkin kesää, mistä syystä kaupunginhallitus oli jatkuvasti valmiudessa pitämään ylimääräisen kokouksen lupien hyväksymiseksi. Samaan tapaan poliitikot ja virkamiehet ovat päivystäneet myöhemminkin.

Harri Karin tehtäviin kuuluu kaikin tavoin pitää poliitikot ja yritykset samalla aaltopituudella. Hän kierrättää luottamusmiehiä uusissa yrityksissä ja tiedottaa meneillään olevista suunnitelmista. Avoimuus ja luottamus ovat tärkeitä, hän sanoo.

Myös takaiskuja on tullut. Vuonna 2009 Philips lopetti toistasataa ihmistä työllistäneen valaisintehtaan. Se ei kuitenkaan lannistanut, vaan saman tien virkamiehet ja poliitikot olivat Karin mukaan pohtimassa, mitä tilalle voisi saada. Nyt kiinteistössä toimii amerikkalaisomisteinen tölkkitehdas.
 

SISÄLLÄ Yandexin datakeskuksessa hurisevat tuhannet palvelimet, jotka murskaavat dataa ja hakevat tietoa netistä venäläiselle hakukoneyhtiölle. 

Datakeskus avattiin vuonna 2014. Yrityksellä oli tähtäimessä myös muita kuntia, mutta Mäntsälän edut olivat valmiiksi tasoitettu tontti ja lupaprosessien nopeus.

”Tällaisella yrityksellä ei ole aikaa odottaa, että metsä kaadetaan ja tontti tasoitetaan”, sanoo datakeskuksen johtaja Ari Kurvi. ”Rakentamaan pitää päästä nopeammin.”

Mäntsälän toinen etu oli se, että kunta omistaa energialaitoksen. Datakeskuksen palvelinten viilentäminen tuottaa valtavan määrän lämpöä, mitä Yandex myy takaisin kunnalle edulliseen hintaan.

Keskuksen hukkalämmöllä tuotetaan nyt neljännes Mäntsälän kaukolämmöstä, minkä ansiosta myös kuntalaisten lämpölaskut ovat pienentyneet.

Nyt Kari ja Kurvi pohtivat, miten muuten hukkalämpöä voisi hyödyntää. Keskus on laajenemassa tulevaisuudessa, joten lämpöä piisaa. Mikä yritys voisi tarvita paljon lämpöä?

”Keskusteluja on käyty, mutta niistä ei voi vielä kertoa enempää”, Kari sanoo – ja katsoo ulos datakeskuksen kokoushuoneen ikkunasta.

Siellä näkyy vain tasoitettua, harmaata sorakenttää.

 

http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005133708.html