Keski-Uudenmaan ympäristöpalkinto Ilari Sundbergille

Mäntsälän viljelijöitä palkittiin – Keski-Uudenmaan ympäristöpalkinto Ilari Sundbergille sekä erityismaininnat Petri Kauppiselle ja Pekka Nummelalle

 

Mäntsäläläinen viljelijä Ilari Sundberg sai maanantaina Keski-Uudenmaan ympäristöpalkinnon 2017 ennakkoluulottomasta ja monipuolisesta maatalouden ympäristönsuojelun kokeilu- ja tiedotustoiminnasta. Ympäristöpalkinnon kunniamaininnan saivat mäntsäläläiset viljelijät Petri Kauppinen ja Pekka Nummela tiloillaan toteuttamista ympäristönhoitotoimenpiteistä ja alan koetoimintaan osallistumisesta. Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta halusi vuonna 2017 palkita yrityksen tai yhteisön, joka on edistänyt toiminnassaan maatalouden vesien- ja ympäristönhoitoa. Kaikki kolme viljelijää ovat monin eri tavoin edistäneet omilla tiloillaan ravinne- ja kiintoainekuormituksen vähentämistä vesistöön.

 

Ympäristöpalkinnon saajan Paunin tila toimii esimerkkinä

 

Ilari Sundberg viljelee monipuolisesti ja on kehittänyt Maitoisissa sijaitsevaa Paunin tilaansa ympäristön huomioiden. Hän on kohdentanut maatalouden vesiensuojelutoimia sinne, missä niistä on eniten hyötyä perustamalla esimerkiksi Hirvihaaran joen eroosioherkille joenvarsille suojavyöhykkeitä. Sundberg kokeilee ennakkoluulottomasti uusia viljelykasveja ja -menetelmiä ja jakaa auliisti kokemuksiaan muille viljelijöille. Hänen omatoiminen kokeilu- ja kehitysintonsa ovat tuottaneet tulosta myös maan tuottokyvyn parantamisessa. Sundberg onkin yhdistänyt ansiokkaasti vesien- ja ympäristönhoidon tehostamisen tuottavuuden parantamiseen. Vesienhoitotoimenpiteiden lisäksi hän on panostanut luonnon monimuotoisuuteen.

 

Kunniamaininnan saajat kehittävät aktiivisesti ympäristönhoitoa tiloillaan

 

Petri Kauppinen (Norrkullan kartano) ja Pekka Nummela (Uusmarjalan tila) ovat toteuttaneet tiloillaan useita eri ympäristönhoitotoimenpiteitä yhdistäen tehokkaan maataloustuotannon ja vesien- ja ympäristöhoidon. He ovat aktiivisia osallistumaan maatalouden ympäristöhankkeisiin tuottaen ja jakaen tietoa maatalouden ympäristötoimista, kuten kerääjäkasvien viljelystä. Kauppinen ja Nummela panostavat maan tuottokyvyn nostoon mm. monipuolisella viljelykierrolla, hyvällä maan vesitaloudella ja jankkuroimalla. Näillä toimilla Kauppinen ja Nummela ovat vähentäneet peltoviljelyn kuormitusta Mäntsälänjokeen.

 

Ympäristöpalkinto kannustaa ympäristösuojeluun

 

Ympäristöpalkinnolla Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta haluaa kannustaa eri tahoja ympäristön kannalta esimerkilliseen ja ansiokkaaseen toimintaan. Palkinnon teema oli tänä vuonna maatalouden vesien- ja ympäristönhoitotoimenpiteiden edistäminen. Ehdotuksia palkinnon saajasta ympäristölautakunta sai neljä. Palkintoraatina toimi Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ohjausryhmä, jonka ehdotuksesta lopullisen päätöksen teki ympäristölautakunta.

 

Aiemmin Keski-Uudenmaan ympäristöpalkinnon ovat saaneet Tuusulanjärven vesiensuojeluyhdistys ry, Mäntsälän kunnan päiväkoti Amanda ja keravalainen suutari- ja second hand -liike Kenkäkingi. Kunniamaininnan ovat aiemmin saaneet Arkadian yhteislyseo ja lehtori Mika Sipura sekä mäntsäläläinen Nivos Oy.