Kiekanat - mäntsäläläinen käsityöyritys

Kun kierrätys kohtasi kanat, syntyi Kiekanat, mäntsäläläinen käsityöyritys.

Kiekanat ja heidän iloinen emäntänsä Sari Ruusunen-Jussila tulivat vieraaksemme. Maaliskuun alusta toiminut Kiekanat valmistaa käsityönä kierrätyskankaista tuotteita sisustukseen, hemmotteluun ja hyvinvointiin. Entinen kukkakauppias on aina ollut innostunut käsitöistä ja Kiekana tuotteiden synnyttyä hän teki lokakuussa päätöksen ryhtyä käsityöyrittäjäksi.

Kiekanat on kasvanut jo varsin kattavaksi tuoteperheeksi. Sain tavata Kiekanoja muun muassa joulusukkina, herkkupiiloina, Suomi100 jyvätyynynä, käsilaukkuna, löylykanana, joulukalenterina ja avaimenperinä. Saamani avaimenperä adoptoitiiin taistelun kera lasten leikkeihin. Kiekanat-tuoteperhe tulee laajentumaan miehisemmillä tuotteilla. Suunnitteilla on esimerkiksi tölkkikana, joka pitää isännän saunaoluen viileämpänä.

Ekologiset arvot ovat aina olleet Sarille tärkeitä, ja hänet tunnettiinkin kukkakaupassaan siitä, että jos hän lähti viemään roskia, tuliaisina tuli vielä isompi kasa hyötykäyttöön suunniteltuja aarteita. Tuotesuunnittelussa Sarille on tärkeää käyttää mahdollisimman paljon jo olemassa olevia materiaaleja. Jopa hokkarien nauhat ja sähköjohdot ovat saaneet uuden ja ehomman elämän Sarin käsissä. Vaikka materiaalikulut saattavat välillä olla edullisemmat, aikaa menee materiaalien huoltoon ja käsittelyyn.

Käsityöyrittäjäksi siirtyminen oli luonnollinen valinta jo useampaa yritystoimintaa luotsanneelle Sarille. Jokainen ala omaa kuitenkin omat erityispiirteensä ja Sari sanoi saaneensa paljon apua ja vinkkejä omilta tukihenkilöiltä, joille käsityöala on tutumpi. Kumppanuus onkin yksi nykypäivän tärkeimmistä edellytyksistä menestyvälle yrittäjyydelle. Seuraavana luonnollisena askeleena Sari näkee liittymisen aktiivisesti toimiviin Mäntsälän Yrittäjänaisiin.

Kaiken automatisaation ja digitalisaation keskellä ihmiset arvostavat käsityöyrittäjyyttä ja kiertotaloudellisia käsitöitä. Opetellaan ja opetetaan taitoja eteenpäin, koska käsityöläistaitoja uhkaavat kadot, eli tartutaan kaikki kanasia heltoista.