Siirry sisältöön

Kustannustuen kolmas hakukierros käynnistyy huhtikuun lopussa

Valtiokonttori ja yritysneuvojat yhteistyöhön kustannustuen kolmannella kierroksella

Kustannustuen kolmas hakukierros käynnistyy huhtikuun lopussa. Hallitus on ehdottanut tukeen muutoksia, joilla sitä voitaisiin myöntää entistä joustavammin erityisesti yksinyrittäjille ja pienyrityksille.

Valtiokonttori odottaa suurempaa hakemusmäärää kuin aiemmilla tuen hakukierroksilla. Suurempaan hakemusmäärään on valmistauduttu aloittamalla tiivis yhteistyö Alueesi korona-apu yrittäjälle -verkoston kanssa. Verkostoon kuuluvat Kuntaliitto, Suomen Yrittäjät, Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt SEKES, Suomen Uusyrityskeskukset sekä Seutukaupungit. Alueesi korona-apu yrittäjälle -verkosto kokoaan yhteen noin 650 kuntien, kehitysyhtiöiden ja Uusyrityskeskusten yritysneuvojaa.

Yhteistyöllä halutaan varmistaa yritysneuvojien valmius palvella yrityksiä kustannustuen hakemiseen liittyvissä kysymyksissä yhdessä Valtiokonttorin kanssa. Neuvojaverkoston kautta on mahdollista tavoittaa yrittäjät mahdollisimman laajasti, jotta kaikki tuen piiriin oikeutetut saavat avun.

Tarjolla ajankohtaista tietoa kustannustuesta

Valtiokonttori tarjoaa ajankohtaista tietoa yritysneuvojien ja hakijoiden avuksi. Osoitteesta haekustannustukea.fi löytyy jatkuvasti päivittyvää tietoa kustannustuesta sekä vielä valmisteilla olevista sulkemiskorvauksesta ja tapahtumatakuusta. Sivuille päivittyvät tukien hakuohjeet sekä usein kysyttyjä kysymyksiä tukiin liittyen. Lisäksi sivuille lisätään ohjevideot, jotka auttavat tukihakemuksen täyttämisessä.

Valtiokonttori järjestää tukiin liittyen myös kaikille avoimia webinaareja: 23.4. järjestettävässä webinaarissa käsitellään kustannustukea ja 6.5. sulkemiskorvausta.

Myös sulkemiskorvaus ja tapahtumatakuu valmisteilla

Laki kustannustuesta sisältää myös pykälän yrityksille maksettavista sulkemiskorvauksista. Mikäli lainvalmistelu etenee suunnitellusti, suljetuiksi määrätyt yritykset voisivat hakea tukea Valtiokonttorista toukokuun alkupuolella. Suurten yritysten sulkemiskorvaus on valmisteilla erikseen.

Lisäksi valmisteilla on ehdotus tapahtumatakuusta. Ehdotettu tapahtumatakuu olisi ennakollinen maksusitoumus, joka annettaisiin tapahtumajärjestäjälle tämän ilmoittamista kustannuksista. Jos viranomainen määräisi tapahtuman peruttavaksi, korvausta maksettaisiin etukäteen ilmoitetuista toteutuneista kustannuksista.

Uusia tukimuotoja koskevat lait ovat parhaillaan valmisteltavina. Niiden edistymistä voi seurata työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla. Uusien tukien hakeminen voi käynnistyä lain voimaantulon jälkeen. Valtiokonttori tiedottaa hakuajan alkamisesta omissa kanavissaan.

Lähde: SEKES ajankohtaiskirje