Siirry sisältöön

Kirjoitus: Reilu vuosi pandemiaa

Maaliskuussa 2020 iski poikkeusolot. Me Mäntsälän Yrityskehityksessä (MYK) käärimme hihamme monien muiden tavoin ja pyrimme auttamaan paikallisia yrittäjiä ja yrityksiä parhaamme mukaan. Päätimme heti hyödyntää Facebookia nopeana tiedonvälityskanavana ja julkaisimme siellä ajantasaista tietoa. Jo 20.3. avasimme kotisivuillamme koronavirus extra -sivuston, jonne keräsimme koronaa ja yrittäjyyttä koskevia uutisia ja tietoa.

Huhtikuun alussa 9. päivä, avasimme yksinyrittäjätuen haun ensimmäisten joukossa Suomessa. Myös tukien maksatus saatiin hyvin käyntiin ja saimme paljon positiivista palautetta nopeasta toiminnastamme. Vuoden 2020 aikana teimme lähinnä koronan aiheuttamia yrittäjien neuvontatapahtumia yli 260. Tämän lisäksi teimme normaalin määrän palvelu- ja neuvontatapahtumia, niitäkin reilu 260.

Kesäkuussa 2020 työttömyys nousi Mäntsälässä 11,5 prosenttiin, kun se vastaavana aikana vuonna 2019 oli 5,9 %. Syyskuussa työttömyysasteemme oli Uudenmaan alhaisin, 8,2 %. Tammikuussa 2021 työttömyysaste oli 8,8 %, kun se oli Uudellamaalla joulukuun lopussa 13,4 %.

Kunnan elinvoimasta kertoo myös Suomen Kuntaliiton elinvoimaindikaattori, jossa Mäntsälä pärjäsi hyvin. Uudellamaalla se oli sijalla viisi (5) ja koko Suomen vertailussa samassa tilastollisessa kokoluokassa neljäs (4.).

Huhtikuun alussa kuntaomisteisissa yhtiöissä tehtiin nopea päätös pitäytyä sitoumuksessa käyttää paikallisia palveluja. Syytä kilpailutukselle ei ollut, ja ostoja haluttiin keskittää entistä enemmän paikkakunnalle. Kunta rupesi myös valmistelemaan omaa tukea yrityksille, kuten vuokranalennuksia.

MYK on jo vuosia ylläpitänyt yrityshakemistoa paikallisista yrityksistä ja palveluntarjoajista. Vuoden aikana olemme edelleen ahkerasti pyrkineet markkinoimaan sivustoa ja pitämään tietoja ajan tasalla. Yrityshakemisto koetaan tärkeäksi, sillä hakemistosta löytyy helposti paikalliset yritykset sekä niiden tuottamat palvelut ja tuotteet.

make yrityshakemisto infosarjis 2 ilman taustaa

Näemme, että myös asukkaiden tietoisuus paikallisista palveluista on tärkeässä asemassa ja olemme omalta osaltamme pyrkineet edistämään yhteisöllisyyttä ja me-henkeä, jotta paikalliset palvelut eivät häviä paikkakunnalta. Yksi hieno osoitus asukkaiden me-hengestä oli alkuvuoden 2021 Mäntsälä-ryhmässä ollut julkaisu, jossa kehuttiin paikkakuntaa, naapureita, yrityksiä ja palveluita. Julkaisu keräsi paljon kommentteja sekä peukkuja ja sydämiä.

Vuoden 2020 aikana Mäntsälään perustettiin yrityksiä entiseen tapaan, yhteensä 106 kpl. Olemme erittäin iloisia, että usko Mäntsälään sijoituspaikkana ei ole horjunut. Myös isoja sijoittujia sekä laajennuksia on ollut useampia. Datakeskus Yandex sai loppuvuodesta ensimmäisen laajennusosansa valmiiksi. Sijoittujien joukossa oli myös useita rakennusalan liikkeitä, biokaasulaitos sekä Authors’ Distillery tislaamo, jonka myötä mäntsäläläiset saavat nyt nauttia paikallistuotantona giniä, ennestään tutun Panimo Kiisken oluiden lisäksi.

Olemme myös siirtäneet tapahtumamme verkkoon, niitä edelleen kehittäen. Seuraathan siis tapahtumakalenteriamme tai Facebook-sivuamme, jotta pysyt ajan tasalla. Ja ota yhteyttä -autamme mielellämme!

Kirjoittanut: Irina Patrikainen