Siirry sisältöön

Mäntsälässä toimivan Vetcare Oy:n historiallinen läpimurto

Vetcare Oy on yhdessä Helsingin yliopiston kanssa kehittänyt uudenlaisen rauhoitteen koirille. Euroopan markkinoille vuoden 2022 aikana tuleva Zenalpha-rauhoite pohjautuu Helsingin Yliopiston Eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa tehtyyn innovaatioon ja se on kehitetty myyntilupaan asti kotimaisin voimin. Entistä turvallisempi ja haittavaikutuksiltaan vähäisempi rauhoite vahvistaa Vetcare Oy:n tunnettuutta Euroopan eläinlääkemarkkinoilla ja myöhemmin myös Yhdysvalloissa.

Kaksi koiraa istuu kalliolla. Toinen on ruskea ja toinen musta labradorinnoutaja.

Vetcare on perustettu jo 1990-luvulla ja mäntsäläläinen Kalevi Heinonen on yksi sen perustajajäsenistä. Nykyään Heinonen on Vetcaren hallituksen puheenjohtaja. Yrityksen tuotekehitysosasto on toiminut Mäntsälässä yli 20 vuotta. Tänä aikana Vetcare on kehittänyt useita tuotteita, muun muassa maailman ensimmäisen koirille suunnatun maitohappobakteerivalmisteen.

Heinonen ja Vetcare haluavat näyttää, että Suomella olisi mahdollisuudet tehdä eläinlääkkeistä merkittävä uusi vientiala. Lääkekehitys jakautuu käytännössä kahteen vaiheeseen; perustutkimukseen ja jatkokehitykseen. Zenalphan kohdalla perustutkimuksen keksintövaihe tehtiin Helsingin Yliopistolla. Mikään keksintö ei kuitenkaan muodostu vientituotteeksi, ilman jatkotutkimusta. Jatkotutkimus on iso satsaus, joka voi kestää yli 10 vuotta ja maksaa miljoonia. Tästä syystä jatkotutkimuksen lähes poikkeuksetta tekee kaupallinen toimija. Hurjista luvuista huolimatta mahdollisuudet eläinlääkemarkkinoille olisivat realistisemmat kuin ihmislääkkeiden, joiden kehitystyö saattaa maksaa satoja miljoonia.

Monelle mäntsäläläisellekin tuntematon Vetcare panostaa tuotekehitykseen tosissaan. Jatkokehityksessä apuna ovat laajalle koko maailmaan ulottuvat verkostot ja yhteistyökumppanit. Toisinaan myös paikallisista toimijoista löytyy yhteistyökumppaneita. Zenalphan yliopistotutkimus keskittyi Helsinkiin, mutta Vetcaren aiempien hankkeiden kohdalla myös Helsingin Yliopiston Saaren eläinklinikalla on ollut keskeinen osuus. Tuotantoeläimiin keskittyvä Saaren klinikka oli luonteva kumppani, kun Vetcaren utaretulehduslääkettä kehitettiin.