Siirry sisältöön

Pörssiyhtiö Mäntsälään: e-villen tarina

Ensimmäiset ”sisäpiirin tiedot” tulivat keskiviikkoiltana julkisuuteen. Mäntsälästä käsin nyt yhdeksättä vuotta toimiva ja pääkonttoriaan täällä pitävä e-ville.com on myyty. Valtamedia tarttui uutiseen nopeasti ja kertoi tarinaa ostajan Verkkokauppa.comin näkökannalta. Nyt me kerromme tarinan kuultuna suoraan e-villen perustajalta Ville Majaselta.

Heti uutisen saavuttua, me Mäntsälän Yrityskehityksestä halusimme onnitella tuoreita yrityskauppiaita. Monikossa, koska onnittelut ovat paikallaan Villen lisäksi toimitusjohtaja Mikko Oikarille sekä Veli-Matti Majaselle, joka vastaa Suomessa Mäntsälän päässä varastopalveluista. Onnistuimme sopimaan kahvihetken heti perjantaille uusien varastotilojen ’aurinkoterassille’.

Onnittelut annettiin korona-aikana vakiintuneiden nyrkkitervehdysten muodossa. Iloksemme paikalle pääsi koko kolmikko. Hymy on herkässä. Päällimmäisiin tunnelmiin, Ville vastaa ”kiire”. Menneet viikot, ehkä jopa kuukaudet, on käyty läpi kolmen yhtiön papereita. Yrityskaupassa myytiin 100% osakekannasta, sisältäen kaikki kolme yhtiötä, yksi Suomessa, yksi Kiinassa ja yksi Hong Kongissa.

Kohti yrityskauppaa

e-villen tarina alkoi jo 2006, kun Ville perusti ensimmäisen yrityksen Hong Kongiin. Vuotta myöhemmin e-ville.com syntyi. Suomeen juurruttiin vahvemmin, kun 2014 Mäntsälään perustettiin pääkonttori sekä varasto- ja tuotehuoltotiloja.

e-ville on perheyhtiö. Suunnitelmallista myyntikuntoon rakentamista ei olla tehty. Ville toteaakin, että ”oli vähän sattumaa, että tässä kävi näin”. Yritys on rakentanut vuosien varrella vaikuttavat yhteydet ja verkostot merten taa, eikä se selvästikään ole jäänyt huomaamatta. Yrityskauppa oli vuodesta 1992 toimineelle verkkokaupan jättiläiselle Verkkokauppa.comille ensimmäinen. Kunnian arvoinen asia.

Vaikka yrityskaupan lähtöasetelma ei ollut tasainen, ei e-villellä ole syytä nöyristellä. ”Kyllä me tiedetään, että ollaan Kiinan hankintatyössä hyviä”, Ville toteaa. ”Ja tässä syntyy yksi Suomen suurimmista, jos ei suurin, privat label hankintayksikkö”, jatkaa Mikko. Privat label, eli omien tuotteiden kehitys ja myynti on Verkkokauppa.comilla tärkeässä asemassa. Suomesta käsin toiminnan kehittäminen on kuitenkin vaikeaa. Kauppa avaa Verkkokauppa.comille ovet Kiinaan ja tuo mukanaan myös roiman määrän kokemusta siellä päässä.

”Kauppauutinen on otettu kummassakin päässä todella hyvin vastaan. Kiva kun vanha porukka saa jatkaa ja pienemmän yrityksen ketteryyttä arvostetaan. Meillehän tää tarkoittaa lisää resursseja ja ammatillisesti haasteita. Pelkästään positiivista siis”, Ville toteaa.

Verkkokauppa.comin Panu Porkka kättelee e-villen perustajaa Ville Majasta yrityskauppapäivänä

kuvaaja: Seppo Niemelä / Verkkokauppa.com

e-ville paikallisesti

e-ville pysyy edelleen Mäntsälässä. ””Kyllä se kyltti tuolla katolla pysyy” hymyilee Ville ja jatkaa, ”lisänäkyvyyttäkin toivottavasti saadaan tiekylteillä tähän Maisalantielle, että asiakkaat löytävät paremmin perille”. Henkilökuntaa e-ville on aina löytänyt, ja pysyvyys on ollut hyvä. Se kertoo hyvästä työilmapiiristä, mistä e-ville onkin saanut kiitosta.

Aikamme aurinkoterassilla on lopuillaan. Kolmikon katseet ovat jo keväässä ja sesongin kovimmassa myyntituotteessa, pyörissä. E-villen kautta saa tavallisten maastojopojen lisäksi suosittuja sähköpyöriä. Keväällä asiakkaille pyritään järjestämään testiajopäiviä. 6.4. on Villen päivät, Villen nimipäivänä tietenkin. ”Silloin ainakin on jotain kivaa luvassa”, kolmikko toteaa.

e-villen löytää ’verkon’ lisäksi somesta. Aktiivisia kanavia ovat Facebook ja Instagram. Asiakaskontaktien lisäksi kolmikkoa saa lähestyä yhteistyöehdotuksilla. Jos synergiaa löytyy, lähtee e-villen väki mielellään kokeilemaan jotain uutta.

Lopussa Ville vielä kiittelee yhteistyöstä ja mainitsee, että yritysmielikuvan luonnissa on auttanut myös paikallislehdistön positiivinen sävy julkaisuissa. Yritysmyyntiä harkitseville Ville antaa neuvoksi hankkia ulkopuolinen neuvonantaja ajoissa.