Siirry sisältöön

Yritystarina: Fin Custom Jigs

Epätavallinen yhtälö

Fin Custom Lures Oy:n (Fin Custom Jigs) taustalta löytyy entinen aktiiviurheilija, raksamies ja perheen isä, joka omien sanojen mukaan on hieman ”työnarkomaani”. Yritys syntyi markkinaraon huomaamisesta oman kalastusharrastuksen pohjalta. Aika perinteinen alkutarina yritykselle: yritteliäs työtä pelkäämätön henkilö ja idea.

Se mikä tästä tarinasta tekee yllättävän ja mielenkiintoisen on se, että yrityksen perustaja Marko Palkeinen tekee käsitöitä, missä värit ovat tärkeässä osassa. Puna-vihersokealle koulussa tikku-ukkoja piirrelleelle hieman erikoisempi yhtälö.

Fin Custom Jigs tuoteseinä. Kuvassa näkyy puutelineessä erilaisia monenvärisiä käsityönä tehtyjä vieheitä.

Suunnannäyttäjä Mäntsälästä

Fin Custom Jigs valmistaa käsityönä vieheitä kalastajille. Itse suunniteltuja ja yhteistyössä testattuja mallistoja on useita. Kaikki vieheet kootaan ja maalataan yrityksen omassa pajassa Mäntsälässä. Alalla nopeasti tunnettuutta saaneiden vieheiden teosta voi tosiaan käyttää sanaa koota. Toisin kuin kilpailijoilla, Markon tekemiä vieheitä voi jokainen kalastaja muokata itsekin, mm. koukut ja alushameet ovat vaihdettavissa. Modulaarisuus on vieheille erikoinen ominaisuus, mutta sen avulla vähennetään vieheisiin kohdistuvia heikkouksia, kuten sisäveteen tehtyjen koukkujen, merivesikäytössä ruostumisesta johtuvia, ongelmia.

Fin Custom Jigsin omistaja on toisessakin mielessä alan suunnannäyttäjä. Hän haluaa koota alan osaajat yhteen ja edesauttaa ”yhdessä olemme enemmän” -kulttuurin leviämistä. Ajatus, jonka toivoisi lisääntyvän enemmän jokaisella alalla. Synergia, joka syntyy oppien jakamisesta, tuesta, ja vaikka yhteismarkkinoinnista on nykyaikaa, ja ansaitsee aina huomiota ja palstatilaa. Tätäkin kynäillessä, kirjoittajalla on vaikea pysyä asiassa, eikä lähteä paasauslinjalle ?. Esimerkkinä tästä, löydät Fin Custom Jigsin myymälästä useiden muidenkin alan käsityöläisten tuotteita myynnistä.

Fin Custom Jigsin sinisävyinen spinneriviehe

Ulkomaille verkostojen avulla

2-vuotta sitten perustettu yritys toimii vielä toistaiseksi ”harrastuspohjalta”. Päivätyön lopettamista on mietitty ja yrityksen suunnitelmia kuunnellessa, ehkä hyvä niin. Jo nyt tämä rajoja kolisutteleva yritys on päässyt sinne, minne muut eivät ole päässeet tai vain harvat ovat. Yritys on onnistunut saamaan tuotteitaan Italian sekä Ruotsin markkinoille. Verkkokauppatilauksia tulee myös mm. USAsta ja Australiasta. Ruotsissa myydään Rapalan vieheitä, mutta kovinkaan moni käsityöläinen ei ole saanut tuotteitaan Ruotsin markkinoille. Italia taas on uusi aluevalloitus suomalaisille vieheille. Fin Custom Jigsillä on siellä oma yhteistyökumppani, joka myy Italian vesistöihin varta vasten suunniteltua Viikinki-sarjaa. Markon mukaan uusille markkinoille pääsy on hieno asia, mutta siellä pysymisen eteen pitää tehdä töitä ja se on se mihin pyritään.

Markoa kuunnellessa, käy selväksi, että paljon puhutut verkostot ovat yksi avain yrityksen menestykseen. Fin Custom Jigsin ulkomaanmarkkinoiden valloituksessa yhteistyökumppanit ovat olleet olennaisessa osassa. Samoin tuotekehityksessä ja -testauksessa sekä sanan levityksessä kalastajapiireihin. Vaikuttajamarkkinointi on muodikas sana ja markkinoinnin muoto eikä se ei ole vierasta tälläkään alalla. Yksi esimerkki vaikuttajamarkkinoinnista tapahtui heti yrityksen alkutaipaleella; arvostettu ja seurattu kalastusopas otti Fin Custom Jigsin tuotteita käyttöön sekä suunnitteli ja testasi niitä. Tämä oli lähtöpotku kaikelle, missä yritys nyt on. Oppaan kautta myös sana levisi nopeasti yhteisöön, joten tarvittiin oikea paikka, aika ja ihmiset, jotta tämä(kin) unelma syntyi.

Fin Custom Jigsin puusta tehty tuoteteline jossa roikkuu vieheitä

Carpe diem

”Mun markkinointi on ehkä vähän röyhkeääkin, kuin oksentaisi asiat esille, mutta positiivisesti”, kuvailee Marko. Lähestymistapa onkin ollut yksi yrityksen muista erottava tekijä. Käytännössä ’aatetta’ hyödynnetään sekä uusia myyntikanavia etsiessä että sosiaalisessa mediassa, jonka voima ei ole tältäkään yrittäjältä jäänyt huomaamatta. Tavoitteet ovat sopivan ylhäällä, rajoja rikotaan, ideoita testataan ja alan normeja kyseenalaistetaan. Liikemyynti tai ammattilaisen hyväksyntä on hieno asia mutta miksi jäädä siihen?

Muiden tekemä pohjatyö ei kuitenkaan jää huomaamatta tai ilman kiitosta. Suomalaisuuden ja suomalaisen käsityön vahva asema ja imago on ollut hyvä alusta käsityöläiselle ponnistaa ulkomaanmarkkinoille. Merkityksetön asia ei varmasti ole ollut myöskään vuosi sitten tapahtunut muutto Helsingistä Mäntsälään. Omakotitalo ja autotalli ovat mahdollistaneet tuotekehitys-, esittely- ja myyntitilan kodin yhteyteen. Mitä seuraavaksi, sitä kannattaa jäädä seuraamaan. Löydät yrityksen verkosta, Facebookista ja Instagramista.

Fin Custom Jigsin myymälä. Kuvassa näkyy puinen hyllykkö oikealla, edessä myyntitiski sekä takaseinällä hinnasto ja toisen käsityöläisen vieheitä.

Kireitä siimoja loppukesäänne!

Kirjoittanut: Irina Patrikainen

Kuvat: Irina Patrikainen