Siirry sisältöön

Yritystarina: NEAMED

Vahingot mielletään usein negatiiviseksi sattumaksi. Nuoren yrittäjän Neela Hamedin tapauksessa vahingosta syntyi yritys nimeltä NEAMED ja sen tarina ja vaikutukset ovat positiivisia.

Tapasin 11-vuotiaan Neelan ensimmäisen kerran Mäntsälän joulun avauksessa. Hän oli tapahtumassa myymässä itsetehtyjä ja ideoituja korvakoruja. Jo tuossa vaiheessa, yrityksen puolivuotistaipaleella, yrityksellä oli pitkälle ajateltu ja hienosti toteutettu konsepti. Jokainen uniikki koru kuului omaan väreillä sarjaa kuvastavaan mallistoon. Myös korumalliston nimet, mm. Ihana, Rohkea, Hauska ja Hurja tulevat yritysideaa kantavista ajatuksista:

”Mikä koru kuvastaa sinua?” ja ”Puhu itsellesi kauniisti, sillä se kantaa sinua pitkälle. Ja NEAMED-korvikset ylläsi näytät yhtä ihanalta, kuin mitä olet!”

Haastattelun aikana on kesäkuu, ja positiiviset kehitysaskeleet näkyvät heti tavattaessa. Nuoresta, ehkä hieman ujostakin tytöstä on tullut itsevarma, varmasti omasta asiastaan puhuva yrityksen keulakuva. Haastattelu sujuu rutiininomaisesti ja myös haastattelija saa palautetta, mikä on sekin positiivinen asia.

Palaute onkin Neelan mukaan ollut yksi hienoimmista asioista yrittämisessä; se, että saa asiakaspalautetta, onnistuu omilla tuotteilla ilostuttamaan, herättämään ajatuksia ja vaikuttamaan myönteisesti. Hyviä kertyneitä taitoja ovat myös keskustelutaito ja asiakaspalvelukokemus, samalla kun teet ja kehität sellaista asiaa mistä tykkäät.

Toki haasteitakin yrittämisessä on. Pääasiassa nuoren yrittäjän kohtaamat haasteet ovat kohdistuneet iän mukanaan tuomiin pulmiin. Alaikäinen tarvitsee kuskausapua, apua pankkitoimintojen kanssa sekä kirjanpidon tekoon ja ymmärtämiseen apua. Tuohon kyllä ”lohdutin”, että kirjanpidon kanssa painii moni aikuinenkin yrittäjä. Kaikki kokemus siitä 11 vuoden iässä, on vain plussaa.

Omien vanhempien tuen lisäksi Neela on saanut tukea myös koululta. Keväällä hän osallistui luokkakaverinsa kanssa Pikku Yrittäjät -kilpailuun yhteisyrityksellä Donitsitytöt. Kilpailun kautta lujittui ajatus markkinoinnin tärkeydestä yritystoiminnassa. Kilpailuun osallistuminen alakoululaisena oli ensimmäinen laatuaan Mäntsälässä. Kokemus kuulemma vahvisti koulunkin ajatuksia yrittäjyyskasvatuksen tärkeydestä ja mahdollisuuksista jo alaluokilla. Koulun tuen lisäksi yritystoiminnan alkutaipaleelle on saatu tukea Silmu ry:ltä Fyrkka-rahan muodossa, jonka avulla Neela tilasi yritykselleen myyntikatoksen tapahtumia varten. Tähän matalan kynnyksen tukimuotoon kannattaa muidenkin nuorien tutustua!

Takaisin alussa mainittuun vahinkoon. Yritysidea on lähtenyt muokkautumaan pöytäliinan hakureissulla löytyneiden käsityömassojen muovailukokeilun kautta. Kivaksi puuhaksi todettu askartelu, muodostui korutaiteiluksi. Seuraava onnekas sattuma oli K-Market Kaunismäen kesällä 2021 järjestämät pop-up myyntipäivät nuorille. Ensimmäisellä kerralla Neela oli tuotteidensa kanssa ainoa myyjä. Myöhemmin mukaan uskaltautui muitakin yritteliäitä nuoria.

Positiivisten kokemusten ja asiakaspalautteen jälkeen NEAMED-yritys on nyt vuotias. Korumallistoja on useampi, Inarissa on myynnissä oma Lappi-mallisto ja verkkokauppakin on saatu auki. Tulevaisuuden suunnitelmissa on ehkäpä lisää yhteistyökuvioita, verkkokaupan hiontaa ja tapahtumamyyntiä. Yksi parhaimmista vetovoimatekijöistä ymmärrettävästi on yhdistelmä taidokkaasti tehtyjä koruja, joilla on tarina sekä harvinaisen nuori yrittäjä. Nämä tekijät pääsevät hyvin esiin markkina- ja tapahtumamyynnissä, joissa Neela on itse myymässä.

Neelan tavoitat korvakorujensa kanssa nyt syksyllä ainakin Tikkurilan maalaismarkkinoilta 8. -9.10. 2022. Pistä @NEAMED-korumallisto myös seurantaan Instagramissa ja Facebookissa.

 Neela Hamed NEAMED-korumalliston yrittäjä