Siirry sisältöön

YEL-uudistus, mikä muuttuu?

Yrittäjän eläkelakia (YEL) uudistettiin vuodenvaihteessa. Uudistus koskee pääasiassa työtulon määrittelyä ja sen tarkistamista. Työtulon määritelmä ei muutu. Yrittäjän työtulolla tarkoitetaan edelleen palkkaa, jonka yrittäjä vastaavasta työstä maksaisi palkkatulona henkilölle, jolla olisi vastaava ammattitaito. Määrittelyn apuna käytetään alan mediaanipalkkaa, mutta se kuitenkin määritellään edelleen yksilöllisesti. Huomioon otetaan muun muassa työn määrä, ammattitaito ja yritystoiminnan laajuus. 

Suurin muutos uudistuksessa koskee eläkeyhtiöiden velvollisuutta tarkistaa työtulot säännöllisesti. Aiemmin tarkistuksia on lähinnä tehty yrittäjän muutoshakemuksen ja vuoden alussa tapahtuvien palkkakerroin tarkistusten yhteydessä. Vuodesta 2023 lähtien tarkistukset tehdään joka kolmas vuosi. Tarkistuksen jälkeen yrittäjä saa kirjallisen ehdotuksen työtulon tasosta. Yrittäjä voi täydentää ehdotusta antamalla lisätietoja. Ensimmäiset tarkastukset aloitetaan kevään 2023 aikana. Tarkempi ajankohta riippuu työeläkeyhtiöstäsi.

Työeläkeyhtiö Ilmarinen aloittaa tarkastukset YEL-vakuutuksista, joiden vuosittainen työtulo on alle 15 000 euroa. Ja seuraavaksi on vuorossa YEL-vakuutukset joiden työtulo on alle 25 000 €/v. Näin pyritään varmistamaan, että yrittäjien eläketurvan lisäksi muut yrittäjän turvat joihin YEL-vakuutus vaikuttaa ovat ajantasalla. Tämä on tärkeää, jotta yrittäjä pystyy tarvittaessa esimerkiksi olemaan sairaslomalla ja saa siitä asianmukaisen korvauksen, jos tilanne sitä vaatii. Yksi muutoksen syistä on ollut huomattu alivakuuttaminen.

OSALLISTU myös Yrittäjien järjestämään ajankohtaiseen tapahtumaan 18.1. klo 9.30-10.30. Lisätiedot ja ilmoittautuminen Ajankohtaista yrittäjän eläkevakuutuksesta -tapahtumaan. Tapahtuma on ilmainen ja avoin kaikille.

MYK järjestää yhteistyössä LähiTapiolan kanssa yrittäjien vapaaehtoisista vakuutuksista ja YEL-uudistuksesta tapahtuman 17.3. klo 8-9. Tarkemmat tapahtumatiedot myöhemmin.

Tarkempi tietopaketti YEL-uudistuksesta Ilmarisen sivuilla: https://www.ilmarinen.fi/yrittaja/yel-laki-uudistuu-2023/

Lähde: https://www.ilmarinen.fi/tietoa-ilmarisesta/ajankohtaista/uutiset-ja-tiedotteet/2022/yel-uudistus-voimaan/