Siirry sisältöön

Yritystarina: VSV Finland Oy

VSV Finland Oy aloitti rytinällä. Ensimmäisten neljän kuukauden liikevaihto on 11 miljoonaa, mikä tekee 12 kuukauden liikevaihdon arvioksi yli 30 miljoonaa euroa. Yritys on Islantilaisen Vinnslustöðin hf:n, eli VSV:n Suomen tytäryhtiö. Yhtiöllä on tytäryhtiötä ja toimintaa mm. Japanissa, Saksassa, Ranskassa ja Portugalissa sekä myyntiä ympäri maailmaa.


VSV -Tarina rohkeudesta ja tinkimättömyydestä

VSV Finlandin tarinasta erottuu sama rohkeus ja tinkimättömyys, mitä emoyhtiön tarina kertoo. Islantilaisen emoyhtiön VSV:n tarina on lähtenyt Vestmannaeyjarista, pieneltä saarelta Islannin etelärannikolta. Paikan tiedetään olevan yksi tuulisimmista paikoista maailmassa. Arjen haastavien olosuhteiden lisäksi yrityksen tiellä on ollut tuhoava tulivuorenpurkaus 1973, joka johti lähes koko saaren autioitumiseen.

Islantilaisen Vestmannaeyjarin kylän keskustasta ilmakuva. Satamakylä on kuvattu satama-altaiden suunnalta pimeän aikaan niin että rakennukset ja tiet näkyvät valaistuina. Taustalla kohoaa vaaroja ja näkyy merta.

Kuvassa Vestmannaeyjarin saaren kylän keskusta. (Kuva VSV)

Sitkeys on kuitenkin palkittu. 105 kalastajan vuonna 1946 perustama yritys, josta myöhemmin tuli VSV, on kasvattanut toimintaansa. Se työllistää Vestmannaeyjarin saarella 300 työntekijää, ollen saaren suurin työllistäjä. Yhtiön periaatteisiin kuuluvat edelleen reilun 70 vuoden takaiset luottamus, rehellisyys ja omistautuminen. Asialle omistautuminen ja luottamus perustajien ammattitaitoon ovat varmasti merkittäviä tekijöitä myös VSV Finlandin vauhdikkaan aloituksen taustalla.

Tie menestykseen: Mikan ja Jussi-Pekan tarinat

Alun menestys ei ole sattumaa. Takana on harrastaneisuutta sekä vuosien työkokemus ja tukevat verkostot. Mäntsäläläiset Jussi-Pekka Mäntylä ja Mika Jääskeläinen, sekä Kokkolassa toimiva Ville Sammallahti ovat pitkän linjan kalamiehiä, monimerkityksellisesti. Toinen yrityksen avainhenkilöistä, Mäntsälässä asuva Mika, sanoitti tulevaisuuttaan jo 3-vuotiaana. Kalaprofessoriksi halunnut pikku poika näki itsensä matkustamassa ympäri maailmaa puhumassa kalasta. Ei hullumpi ennustus. Maailmaa on tullut nähtyä ja usein kalaisissa merkeissä.

Mikan ura lähti muodostumaan rakkaan harrastuksen ympärille. Päälle parikymppisenä hän aloitti laatupäällikkönä Myrskylän Savustamolla ja rakensi sinne opinnäytetyönään Suomen ensimmäiset kala-alan ISO standardin laatu- ja ympäristösertifikaatit. Myrskylässä Mika ehti työskennellä kuusi vuotta, kunnes hän perusti oman konsulttiyrityksen, joka keskittyi kala-alan laatuprojektien konsultointiin ympäri Suomea. Parin vuoden yrittäjänä toimimisen jälkeen hänelle tarjottiin näkyvää roolia helsinkiläisen Kalatukku E. Erikssonin suuressa tehdashankkeessa ja Mika päätti alkaa rakentamaan uraa Helsingissä. Viisi vuotta myöhemmin ja uuden tehtaan valmistuttua Roihupeltoon, Mika nimitettiin Kalatukku E. Erikssonin toimitusjohtajaksi. Toimitusjohtajana hän toimi reilut kymmenen vuotta, joista kolme viimeistä vuotta K-ryhmän palveluksessa, koska Kalatukku E. Eriksson myytiin Keskolle vuonna 2018.

Toinen Mäntsälän mies, Jussi-Pekka taas on tehnyt pitkän uran myynnin ja markkinoinnin parissa. Procter&Gamble, Candlyland (Candy King), Atria ja Sanomat. Mediakauppiaasta kalakauppiaaksi hän siirtyi 2001; Islantilaisen Bakkavör Finland Oy toimitusjohtajaksi ja toimisto perustettiin Mäntsälään 2001. MBO:n kautta tie vei Islantilaiseen Fram Foods Oy:hyn. Silliä Islantilaisten kanssa valmistettiin välillä myös Rymättylässä mistä 2012 paluu Mäntsälään Marholmar Oy:n toimitusjohtajaksi. Marholmar ehf on Islantilainen VSV:n tytäryhtiö.

Viime vuonna, 2022 aika oli kypsä ja miehet päättivät hypätä samaan veneeseen ja perustetiin VSV Finland Oy. Tämä toteutettiin ketterästi hyödyntämällä Marholmarin y-tunnusta, vain nimeä ja vastuuhenkilöitä vaihtamalla. Verkot heitettiin uuden yrityksen tiimoilta tosissaan vesille eikä vuodet verkostoituen ja kokemusta kerryttäen ole pettäneet.

Nyt, 3-vuotiaana kalaprofessoriksi tähdännyt Mika Jääskeläinen ja pitkänlinjan sillikauppias Jussi-Pekka Mäntylä luotsaavat VSV Finland Oy:ta Mäntsälästä käsin ja Ville Sammallahti vastaa Kokkolan terminaalista ja myyntikonttorista. Vaikka yrityksen historia ei vielä kauas ulotu, ovat aktiiviset miehet viritelleet monenlaista yhteistyötä. Keudan ravintola- ja catering-alan vastuuopettaja Jyri Bemerståhlin luotsaamat opiskelijat tekevät parhaillaan vertailevaa tutkimusta markkinoilla olevan sein vastuullisuudesta, hinnoista ja laadusta. Oppilaiden käyttöön haettiin 7 laatikollista kalaa, joten tutkimus on hyvinkin kattava ja antaa tietoa sekä VSV Finlandille ja on oppilaille opettavainen.

VSV Finlandin ja VSV:n uuden tuoteperheen lanseeraus

Helmikuussa VSV Finland esitteli Islannin Suomen suurlähetystössä toimintaansa ja esitteli samalla Islantilaisen VSV:n uuden tuoteperheen. Tukkumarkkinoille tähtäävät tuotteet ovat uudella innovatiivisella tavalla pakastettuja islantilaisia villikaloja. Maun luvataan olevan kuin vastapyydetyssä ja sitä se oli. Tilaisuuksia oli päivän aikana kolme ja Mäntsälä oli hyvin edustettuna. Mäntsälän Yrityskehityksen lisäksi, paikalla olivat ainakin kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen, kunnanjohtaja Hannu Laurila ja vuoden PRO-opettajana palkittu Keudan Jyri Bemerståhl. Herkullisia kalaruokia oli maistamassa myös S-ryhmän ja Keskon edustajat sekä monet muut toimialalle merkitykselliset tekijät.

VSV Finlandin lanseeraustilaisuudessa otettu selfie. Kuvassa vasemmalla Henry Lybäck Laureasta, Irina Patrikainen Mäntsälän Yrityskehityksestä ja Islannin suurlähettiläs  Harald Aspelund.

Kuvassa vasemmalta Henry Lybäck Laureasta (kuvaaja), Irina Patrikainen Mäntsälän Yrityskehityksestä ja Islannin suurlähettiläs Harald Aspelund.

Kenties tulevaisuudessa myös kuluttaja-asiakkaat pääsevät laajemmin maistelemaan VSV:n tuotteita. Tällä hetkellä voimme vain miettiä poikkeuksellisen hyvää kalaa ravintolassa saadessamme, että voisikohan tämä olla VSV:n kalaa? Tosin pieniä maistiasia on luvassa jo nyt. Paikallisesta Tokmannin myymälästä kannattaa käydä katsomassa Myrskylän Savun savumakrillia, joka on tulos islantilaisesta kalasta ja alueellisesta yhteistyöstä.

vsv finland lanseeraustilaisuus 2023 annoskuva_kuvassa on pala vaaleaa kalaa vaalena kermaisen kastikkeen ja värikkäiden kasvis-linssilisäkkeiden kera, neliön muotoisella lautasella. taustalla on vesilaseja ja VSV:n nimellä nimikoitu annoslista.

Annoskuva lanseeraustilaisuudesta (kuva Irina Patrikainen).