Siirry sisältöön

Yritystarina: Päiväkoti Pikku-Arola

Kävin tutustumassa Päiväkoti Pikku-Arolan perustajien Jaana Luukkosen ja Sanna Arosen arkeen päiväkodin 1-vuotis syntymäpäivän kynnyksellä.

Käynnin perusteella voin todeta, että Pikku-Arola on hieno lisä kunnan päiväkotitarjontaan ja tarjoaa ehdottomasti parasta arkea rakkaudella, intohimolla ja ammattitaidolla höystettynä.

yrittajat Sanna Aronen ja Jaana Luukkonen päiväkodin ryhmätilassa, jonne on katettu kakkukahvit. Sanna istuu tuolilla ja Jaana seisoo vieressä. Yrittäjiä on tervehtimässä äiti ja hänen syli-ikäinen lapsi.Yrittäjät Sanna Aronen ja Jaana Luukkonen tervehtivät 1-vuotis syntymäpäiville tulleita vieraita.


Pienestä ajatuksesta kasvoi kehiteltävä idea

Ennen hyppyä yrittäjyyteen, Jaana teki pitkään töitä sekä päiväkodeissa että yksityisenä perhepäivähoitajana kotona ja Sanna työskenteli päiväkodeissa kunnallisella puolella. Kollegoina kaksikko ei ollut aiemmin työskennellyt, mutta he kertovat tietäneensä toisensa ennestään.

Kohtaamisia tapahtui harrastustoiminnan kautta. Sanna ohjasi lapsille jumppatunteja ja Jaana kiinnitti ammattilaisena huomiota Sanna tapaan ottaa lapset vastaan jumppatunneille. Perhepäivähoitajan työn yksinäisen luonteen vuoksi ajoittainen kollegoiden tarve pisti Jaanan ajattelemaan, että Sannan kanssa hän voisi työskennellä. Tuntui, että arvomaailmat kohtasivat. Myöhemmin ilmeni, että tunne oli molemminpuolinen.

Sattuma mukana – ajoitus ja kyläyhteisön voima

Arolan kyläkoulun lopetuspäätös tehtiin syksyllä 2020. Viimeinen lukuvuosi päättyi kesäkuussa 2021. Ajatus mahdollisesta tarpeesta ja omien arvojen mukaisesta työstä sai Jaanan ja Sannan pitämään pikapalaverin tai ”käytäväkokouksen”, kuten minulle kerrottiin, joka pisti rattaat pyörimään syksyllä 2021.

Selvitystyö ja ilmoitusmenettely yksityisen päiväkodin perustamiseksi ei ollut helppo. Onneksi tukea ja apua oli saatavilla. Voimakaksikkona tunnetut Katri ja Kirsti Manninen kannustivat sekä auttoivat selvittämään vanhan koulun käyttöönottoa kunnan kanssa.

Rakennukset siirtyivät lopulta Jokelanseudun maaseutuseura ry:n hallintaan joulukuussa 2021. Päiväkoti Pikku-Arola vuokraa tiloja yhdistykseltä. Tämä näyttäytyi järkevänä päätöksenä myös kustannuslaskelmia ja liiketoimintasuunnitelmaa hiottaessa Mäntsälän Yrityskehityksessä. Yrittäjät antavat kiitosta MYKin Juhalle asiantuntemuksesta, kannustuksesta ja avusta laskelmien kanssa. Monipuoliset neuvot auttoivat kaksikkoa eteenpäin.

”Kun asiat näyttivät papereissa siltä, että idea voisi toimia, antoi se rohkeutta tehdä tämän hypyn yrittäjyyteen” -Jaana totesi.

Vanhempien ja kunnan tuki

Päiväkodin avauksen taustalla oli valtava määrä paperitöitä, suunnittelua, uskoa ja pohdintoja sekä tukea eri tahoilta. Toiminta päästiin aloittamaan 1.8.2022. Työntekijöitä oli tuolloin kolme, yksi Jaanan ja Sannan lisäksi. Ensimmäisen varsinaisen työntekijän palkkaaminen jännitti, mutta toiminta lähti niin hyvin käyntiin, että toinen työntekijä palkattiin jo tammikuussa 2023.

24/7 on tullut yrittäjille tutuksi. Kummatkin tekevät täyttä viikkoa varhaiskasvatuksen opettajina lasten parissa ja hallinnolliset ynnä muut työt tulevat vielä siihen päälle. Yrittäjistä huokuu kuitenkin ”rauha”, jonka he myös sanoittavat: Työ on arvokasta ja palautteet sekä lapsilta että vanhemmilta ovat olleet kannustavia. Yksi merkittävistä palautteista on tullut sijaiselta, joka totesi, että Pikku-Arola on palauttanut hänen uskonsa vakaan, eli varhaiskasvatukseen.

Varhaiskasvatuksessa toimii joukko ammattilaisia. Tämä tulee esille useassa kohtaa jutustelua. Töitä tehdään sydämellä ja lasten parasta ajatellen. Oman tyylisen toiminnan toteuttaminen on kuitenkin yksityisenä toimijana helpompaa. Kunnan hankkeisiin on mahdollista tarttua, muttei pakko. Apua ja tukeakin saa kunnalta. Tästä Mäntsälän kunta saa erityisen kiitoksen. Pikku-Arola on otettu hienosti vastaan ja tuki ja päivitykset kunnan suunnalta alaan liittyvistä asioista on toiminut erittäin hyvin. Myös päiväkodin muskaritoiminta on kunnan tarjoamaa palvelua.

Järkeistämistäkin voisi olla. Pieni yksikkö joutuu monessa asiassa tekemään saman työmäärän kuin isot yksiköt. Kunta ei näistä asioista päätä, mutta voisiko se vaikuttaa niihin ja näin avata enemmän uusia mahdollisuuksia yrittäjäpohjaiseen toimintaan.

Tulevaisuudessa vahvistetaan jalansijaa kylätoiminnassa

Päiväkoti Pikku-Arolan toiminnan koko vastaa jo nyt tiloja. Kehityssuuntia kysyttäessä, ei puhuta siis kasvusta vaan kehityksestä ja vaikuttamisesta. Ympäristö sekä aktiivinen harrastus- ja kyläyhteisötoiminta ovat seudun vahvuuksia ja Pikku-Arolan päiväkoti haluaa ehdottomasti olla osa joukkoa. Jo nyt yhteistyötä tehdään muun muassa Sirkus Siriuksen kanssa, jonka sirkusteltta komistaakin päiväkodin pihapiiriä.

Päiväkoti Pikku-Arolan sisäänkäynniltä näkee pihan perällä olevalle puna-valkoraidalliselle sirkusteltalle.Päiväkodin pihaa komistaa Sirkus Siriuksen sirkusteltta.

Toiminnan sisällä kehitystä tapahtuu jatkuvasti. Lapsille on luotu turvallinen ja virikkeitä tarjoava ympäristö, jota muokataan yhdessä ryhmän vahvuuksien ja mielenkiintojen mukaan. Viime kaudella esimerkiksi ryhmätilassa toimi mopoleikin yhteydessä mopo- ja autopesula. Nyt sinne on muovautumassa jotain uutta ja jännittävää autoratojen ympärille. Mitä muuta, se jää nähtäväksi ja ennen kaikkea koettavaksi.

Kirjoittaja

Irina Patrikainen, markkinointiasiantuntija

040 314 6464 irina.patrikainen@mantsala.fi