Siirry sisältöön

Tokmanni-konsernin uusi Moreeni-logistiikkakeskus Kapulin yritysalueella on valmistunut etuajassa

Tokmannin uusi Moreeni-logistiikkakeskus on valmistunut ja saatu käyttöön etuajassa. Uudistus tarkoittaa merkittävää toiminnan tehostumista sekä kustannusten laskua, minkä lisäksi kaikki toiminnot ovat nyt hyvin saavutettavissa.


Uudistus tarkoittaa kuuden ulkoisen varaston keskittämistä Mäntsälään. Yhdessä uusi Moreeni-logistiikkakeskus ja vanhempi pääkonttorin yhteydessä oleva logistiikkakeskus tulevat arviolta vastaanottamaan noin 13 000 täysperävaunullista tuotteita vuodessa.

Mediatilaisuus Moreeni-logistiikkakeskuksen valmistumisesta pidettiin keskiviikkona 29.11. Tokmanni Groupin toimitusjohtaja Mika Rautiainen avasi tilaisuuden tyytyväisenä miehenä, toteamalla rakennushankkeen pysyneen sekä budjetissa että aikataulussa. Vaikka kyseessä ei ollut avajaisjuhla, Rautiainen totesi aihetta juhlaan olevan.

”Kunnan yritysystävällisyys ja erinomainen yhteistyö vaikuttivat ja lopulta ratkaisivat. Oli helppoa tehdä päätös tulla Mäntsälään.” -kertoo Rautiainen.
Tokmanni Groupin uusi  puna-harmaa Moreeni-logistiikkakeskus näkyy puuston takana ja asfalttitien päässä.Moreeni-logistiikkakeskus kuvattuna Isolammintien leväkkeeltä pääkonttorin edustalta.

Yhteistyöllä päästiin erinomaiseen tulokseen

Rakennushanke vei noin 20 kuukautta ja valmistui puoli vuotta etuajassa. Uskomaton suoritus kun ottaa huomioon rakennusaikaiset markkinoita ravistelleet haasteet, koronaviruksen, Ukrainan sodan ja korkokustannusten nousun. Kiitosta onnistumisesta saavat niin urakasta vastuussa ollut Fira Oy, projektissa mukana olleet muut asiantuntijat sekä Mäntsälän kunta.

Tokmanni konsernin toimitusjohtaja Mika Rautiainen ja Mäntsälän kunnanjohtaa Hannu Laurila seisovat varastohyllyjen edessä turvaliivit päällä ja kättelevät.Mika Rautiainen ja Hannu Laurila kättelevät hyväntuulisina Moreeni-logistiikkakeskuksessa. (kuva: mediapankki Tokmanni)

Sijoittuminen tarkoittaa sekä Tokmannille että Mäntsälän kunnalle ”pitkäaikaista avioliittoa”. Rautiaisen viittaukseen kunnanjohtaja Hannu Laurila vastaa omassa puheessa että ”ollaan hyvä pari”. Hänen mukaansa laadukas halpakauppa sopii hyvin Mäntsälän imagoon. Kummallakin on yhtäläinen tavoite tuottaa hyvää asiakaskokemusta ja sujuvoittaa arkea.

Vaikka logistiikkakeskuksen tulevaa työllistämisvaikutusta ei vielä tarkkaan osata sanoa, Laurila arvioi Tokmannin voivan olla jossain kohtaa kuntaa suurempi työnantaja. Tämänhetkisen arvion mukaan hallinto- ja logistiikkakeskittymässä Mäntsälässä tulee työskentelemään yhteensä noin 600 työntekijää, joista logistiikkatyöntekijöitä on noin 400-500. Joukkoon mahtuu esimerkiksi hankinnan, taloushallinnon, markkinoinnin ja IT-alan ammattilaisia.

Vastuullisuus ja tehokkuus ovat tärkeitä

Logistiikkakeskus on rakennettu BREEAM-ympäristösertifioinnin kriteereillä ”Very Good” -tasoiseksi. Vastuullisten käytäntöjen lisäksi, erityistä huomiota on kiinnitetty sekä rakentamisen että käytön ympäristövaikutuksiin sekä rakennuksen sisällä ja ulkoalueilla.

Myymäläverkostosta ja konseptista vastaava johtaja Harri Koponen kertoo käyttömukavuuteen liittyvinä konkreettisina esimerkkeinä aurinkolipat ja sälekaihtimet, jotka lisäävät viihtyvyyttä sisällä. Myös sisäilmanlaatua tarkkaillaan, sosiaalitilat on suunniteltu huolella ja esteettömyys on huomioitu. Lisäturvallisuutta ja sujuvuutta tuo raskaasta liikenteestä erillinen henkilöliikenteen kulku.

 Taukotilassa on vaalean puunsävyisiä pitkiä pöytiä ja tuoleja. Puusäleikkösermi erottaa väestönsuojalle olennaiset tarvikkeet taukotilasta.Taukotila toimii väestönsuojana. Puinen sermi erottaa väestönsuojatarvikkeet taukotilasta.

Logistiikkakeskuksessa on käytössä nykyaikainen kaukolämmön ja ilma-vesilämpöpumppujen yhdistävä hybriditekniikka. Moreeniin on asennettu myös Suomen suurin kattoasenteinen aurinkovoimalakokonaisuus. Yhdessä Moreenin 4 000 aurinkopaneelia ja pääkonttorin 3 000 aurinkopaneelia muodostavat merkittävän kokonaisuuden. Yksistään Moreenin aurinkopaneelit tuottavat arviolta 1,4 GWh vuodessa, joka vastaa noin 30 % Moreenin sähkönkulutuksesta.

Uuden logistiikkakeskuksen myötä myös työvälineitä ja järjestelmiä uusittiin. Sisällä uudistus näkyy esimerkiksi Moreenin toimistotiloista tapahtuvalla yhteisellä toiminnanohjauksella sekä uusilla työntekijän työskentelyergonomian huomioivilla trukeilla, joiden käyttövoimana ovat litiumakut.

Hannu Laurila, Harri Koponen, Mika Rautiainen, Jarkko Jousmäki ja Juha Leinonen Tokmannin varastolla tutustumassa heijastinliivit päällä.Hannu Laurila, Harri Koponen, Mika Rautiainen, Jarkko Jousmäki ja Juha Leinonen keskustelevat

Ulkona eron vanhempaan logistiikkakeskukseen huomaa heti miehittämättömästä portista. Kuljettajat varaavat purkuajan järjestelmästä, joka ohjaa kuljettajat oikeille laitureille. Karkeasti jaotellen Tokmannin rekat tuovat päivittäistavarasta pääosan kotimaasta. Käyttötavaroista suuri osa tulee ulkomailta. Reitti kulkee Vuosaaren sataman kautta suoraan Helsinki-Lahti moottoritietä Mäntsälään. Ehkäpä herra Tokmanninkin tie johtaa vielä joskus näiden loistavien yhteyksien kautta Mäntsälään.

Lue Tokmannin tiedote (aukeaa uudelle välilehdelle).

Teksti ja kuvat (pl. kuva 2)  Irina Patrikainen