Siirry sisältöön

Mäntsälä on Kuntabarometrissä Keski-Uudenmaan ykkönen

Mäntsälä pärjäsi hyvin tai erittäin hyvin melkein kaikilla Kuntabarometri-kyselyn osa-alueilla omissa vertailuluokissaan. Kuntabarometri-kyselyllä kartoitetaan joka toinen vuosi kuntien ja yrittäjien yhteistyötä sekä elinkeinopolitiikan tilaa valtakunnallisesti, alueellisesti ja kuntakohtaisesti. Kysely toteutettiin verkkokyselynä kevään aikana. Kyselyyn vastasi 9 627 yrittäjää.

Kysely antaa hyvin vastauksia, mihin suuntaan ollaan menossa ja missä on eniten parannettavaa, kun eri osa-aluiden toimivuudesta kysytään sekä kokonaisarviota ja onko kehitystä tapahtunut. Vertailuja tehdään kolmessa eri kuntakokoluokassa. Suurten, yli 50 000 asukkaan kuntien ykkönen oli Seinäjoki, pienten alle 10 000 asukkaan kuntien ykkönen oli Vieremä ja keskikokoisten kuntien, johon Mäntsälä kuuluu, ykkönen oli Lieto, tuloksella 4,03.

Mäntsälä oli Uudenmaan kunnista paras keskikokoisten kuntien sarjassa

Mäntsälä oli Keski-Uudenmaan keskikokoisten kuntien paras ja samalla paras kunta Uudeltamaalta. Mäntsälän tulos 3,43 oikeutti kaikkien Suomen 74:n keskikokoisen kunnan joukossa sijaan 18. Keskikokoisten kuntien tulosten keskiarvo oli 3,21.  Seuraavat Uudenmaan kunnat löytyvät sijoilta 20. Kauniainen,  Hyvinkää 22. ja Tuusula 25. Mäntsälää edellä olevat kunnat löytyvät Varsinais-Suomesta, Pohjanmaalta, Pirkanmaalta, Keski-Suomesta, Kanta-Hämeestä, Satakunnasta ja Pohjois-Karjalasta.

Keski-Uusimaan kuntien kokonaisranking taulukko: Mäntsälä 3,43, Pornainen pienten kuntien sarjasta 3,42, Hyvinkää 3,35, Tuusula 3,30, kuntien keskiarvo 3,27, Kerava 3,12 ja Järvenpää 3,08.

Uudenmaan kaikkien kuntakokoluokkien kokonaisrankingissa Mäntsälä oli sijalla 4. Edellä olivat Inkoo (3,66), Myrskylä (3,64) ja Pukkila (3,63).

Mäntsälän yrityspalveluihin ja elinkeinopolitiikkaan ollaan erittäin tyytyväisiä

Mäntsälän yrityspalvelut arvioitiin Uudellamaalla keskikokoisten kuntien parhaaksi. Hienolla tuloksella 4,00 Mäntsälä on koko Suomessa sijalla 27 (kaikki luokat).

 kokonaisarvosana yrityspalveluille taulukko: kaikki vastaajat 3,38, Uudenmaan yrittäjät 3,15, Mäntsälä 4,00, Pukkila 3,88, Myrskylä 3,73, Vihti 3,69, Tuusula 3,53, Hyvinkää 3,38, Järvenpää 3,36, Nurmijärvi 3,36.

Yrityspalveluiden kysymyskohtaiset tulokset olivat seuraavat (sija ja tulos sulkeissa):

Kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys. Mäntsälän sija sulkeissa.

Kunnan hankintapolitiikka sai kokonaisarvosanan 3,44 ja sijan 4.

Elinkeinopolitiikan asemaa Mäntsälässä pidettiin erittäin hyvänä. Mäntsälä sai Uudenmaan kunnista toiseksi parhaimman arvosanan (3,88) heti Myrskylän (4,00) jälkeen. Elinkeinopolitiikka itsessään sai arvion 3,88 ja sijan kolme. Elinkeinopolitiikan onnistuminen sai arvosanaksi 3,42, jolla Mäntsälä oli Pukkilan (3,77), Myrskylän (3,76)  ja Inkoon (3,72) jälkeen neljännellä sijalla. Elinkeinopolitiikan asemaa ja onnistumista mitattiin muun muassa seuraavilla määreillä: kunnan vetovoima yritys- ja asuinpaikkana, yrittäjyyden arvostuksena eri toimijoiden silmissä sekä toiminnasta, tavoitteista, suunnitelmista ja päätöksistä viestimisestä. Näiden lisäksi elinkeinopolitiikan onnistumista arvioitiin seuraavilla osa-alueilla:

Tärkeimpänä näistä Mäntsälässä pidettiin päätöksenteon yrityslähtöisyyttä ja yrityspalveluita. Yrityspalveluissa (kuva alla) tärkeimmäksi nousivat aloittavan yrittäjän palvelut ja verkostoituminen.

yrityspalvelut tärkeysjärjestyksessä: aloittavan yrittäjän palvelut, verkostoituminensujuvat lupapalvelut, rahoitus- ja investointineuvonta, yritysten tilaratkaisut, koulutukset, työvoiman välityspalvelut, uusien teknologioiden tai energiaratkaisujen käyttöönoton edistäminen, yrittäjien digivalmiuksien kehittäminen (esim. verkkokauppa), kansainvälistymispalvelut, omistajanvaihdospalvelut, yritysmentori- ja kummitoiminta ja en osaa sanoa.

Kunnan vetovoima on yrittäjien silmissä hyvä

Yritysalueiden puoleensavetävyyttä arvioitaessa Mäntsälä oli sijalla yksi, tuloksella 4,00. Kysyttäessä, kuinka todennäköisesti suosittelisit kuntaasi toiselle yritykselle sijaintikunnaksi, Mäntsälä oli sijalle 3. Eniten 'suosittelisin varmasti' vastauksia oli Myrskylällä (45%), Mäntsälän saadessa omaksi luvukseen 44%. Samalla lopputuloksella edelle kiri myös Inkoo, jolla varmoja suosittelijoita oli 33%, mutta Inkoolla oli kahta parasta arvosanaa yhteensä enemmän. Mäntsäläläiset arvioivat myös, että kunta on onnistunut erittäin hyvin uusien yritysten saamisessa kuntaan. Mäntsälä sai Uudellamaalla parhaimman arvosanan 3,65. KUUMA-kunnat erottuivat tässä edukseen, TOP 10:n ollessa seuraavanlainen:

  1. Mäntsälä 3,65
  2. Hyvinkää 3,55
  3. Tuusula 3,53
  4. Pornainen 3,45
  5. Järvenpää 3,41
  6. Nurmijärvi 3,35,
  7. Inkoo 3,33
  8. Kerava 3,29
  9. Sipoo 3,09
  10. Vihti 3,03

Uudenmaan keskikokoisten kuntien sarjassa Mäntsälä oli ykkösenä myös seuraavissa kokonaisuuksissa (tulos sulkeissa):

Kuntabarometrin kaikki tulokset löydät Suomen yrittäjien sivujen kautta. Erittäin suuri kiitos kaikille vastanneille! Koosteessa on tuotu monipuolisesti tuloksiamme esille, mutta tottakai aina löytyy myös parannettavaa ja raportti onkin tarkoitus käydä tarkasti läpi ja miettiä toimenpiteitä sen pohjalta. Meille saa aina myös antaa suoraa palautetta tai toiveita, esimerkiksi yhteystietolomakkeemme kautta.