Siirry sisältöön

Uusia ideoita ja yhteistyötä KUUMA-seudun kuntien yhteistapaamisessa Mäntsälässä

Hotelli Hirvihaaran kartanon inspiroivissa puitteissa Mäntsälässä visioitiin eilen asukas- ja yrityssijoittujille suunnattu KUUMA-äppi ja -lyhytelokuva, kuntarajat ylittäviä palveluita lisäämään kansainvälistä veto- ja pitovoimaa sekä ratkaisuja yhteisesti koettuihin joukkoliikenteen haasteisiin. Myös aiheet lumovoimaa senioreille sekä KUUMA-seudun ilmastovälipysäkit synnyttivät paljon pohdintaa ja kiperiä kysymyksiä eri asiantuntijoille jatkotyöstöä varten.

Nämä ja monet muut ideat olivat tulosta historiallisesta KUUMA-seudun kuntien viiden eri teeman asiantuntijaryhmän tapaamisesta. Pornainen ja Mäntsälä toimivat vuoden 2024 KUUMA-puheenjohtajakuntina, joten Mäntsälällä oli kunnia järjestää tämä ainutlaatuinen teemaryhmien yhteistapaaminen. Syventävän yhteistyön kautta oli tarkoitus löytää KUUMA-seudulle yhteinen tavoitetila vuosille 2025–2027.

Yhteiskuva KUUMA-seudun teematyöryhmien jäsenistä Hotelli Hirvihaaran Kartanon takaterassin portaillaKUUMA-seudun teemaryhmien jäsenet yhteiskuvassa

KUUMA-kunnat, Hyvinkää, Järvenpää, Kirkkonummi, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti, kehystävät pääkaupunkiseutua ja yhteisen edunvalvonnan ja markkinoinnin kautta parantavat koko seudun kilpailukykyä, tunnettuutta ja näkyvyyttä. Viisi asiantuntijaryhmää:

tapaavat kukin noin neljästi vuodessa. Tapaamisten välissä asiantuntijat edistävät sovittuja asioita tahoillaan.

Työpajat tuottivat hyviä ideoita

Hirvihaarassa pohdittiin muun muassa, pitäisikö KUUMA-seudun monimuotoisiin eri asumismalleihin panostaa nykyistä enemmän ja toimiiko asumisen ketjut optimaalisesti. Myös ylisukupolvisen asumisen mahdollistaminen ja monimuotoisuus asuin- ja palvelutiloissa vilahtelivat keskusteluissa. Työpajassa testattiin myös, millaisia oivalluksia tekoäly työpajan annista antaisi. Ehdotukset olivat pääosin eri yhteyksistä tuttuja, mutta kyllä sieltä löytyi jotain jalostettaviakin ideoita, esimerkiksi kaupunkisuunnitteluun.

Kilpailukykyä ja elinvoimaa haluttaisiin parantaa huomioimalla paremmin tarve kansainvälisille ja monikielisille palveluille. Resurssit huomioiden tässä voisi hyödyntää entistä paremmin tekniikkaa ja tehdä tiiviimpää kuntarajat ylittävää yhteistyötä.

kuvassa neljä henkilöä keskustelee ilmastotyöpajan aiheista sohvapöydän ääressä sohvilla istuenPohdintaa KUUMA-seudun ilmastovälipysäkeistä

Ilmastovälipysäkit -työpajassa todettiin, että ilmastotyöhön kaivataan enemmän rohkeita edelläkävijöitä ja sitoutumista aloitettuun työhön. Yritysten hienot kestävän kehityksen teot saivat kiitosta. Toiveena oli, että kunnat voisivat tehdä läheisempää yhteistyötä näiden toimijoiden kanssa ja sitä kautta oppia ja edistää myös kuntakohtaisia tavoitteita. Myös MAL-rahoituksen hyödyntämisestä ilmastotyön edistämisessä puhuttiin.

Kaavoitustyöpajaa työstettiin Hotellin aurinkoisella puutarhan puoleisella terassilla. Ideoiden toteutustapana toimi strippi, eli lyhyt yleensä 2–4 kuvaruudun oivaltava sarjakuva. Oheisherkkuna tarjottiin karkkia ja popcornia, joiden voimin osallistujat loivat yhteensä 10 hienoa visioivaa sarjakuvaa tai kuvaruutua. Upeiden ideoiden joukosta löytyivät muun muassa aiemmin mainitut KUUMA-äppi sekä KUUMA-lyhytelokuva. Ei enempää niistä, ettei näitä toteutuskelpoisia ideoita keretä hyödyntää ennen keksijöitä.

Maria isotupa osoittaa isolla lyijykynällä tehtävän ohjeistusta whiteboardilla. Ihmiset istuvat hotellin takaterassilla kahden pöydän ympärillä.Maria Isotupa ohjeistaa kaavoitustyöpajalaisia

Liikenteen palapeli - työpajan nimikin kertoo aiheen haastavuudesta. Työpajassa mietittiin vastauksia kysymyksiin:

Vastausten kautta, ja eri työpajaryhmien kiertäessä pisteitä, muodostui työpajan anniksi useita ajatuksia herättäviä kysymyksiä, joiden avulla liikenneteemaa lähdetään edistämään oman asiantuntijaryhmän ja ulkoisten toimijoiden kanssa.

Päivän päätteeksi halukkaat lähtivät vielä tutustumaan upeaan Kirsikkapuiston alueeseen sekä Kulttuurimeijeriltä löytyvään Authors’ Distilleryyn. Kaiken kaikkiaan aamupäivän teemaryhmien omilla kokouksilla alkanut ja työpajoihin ja Mäntsälän helmiin loppunut pitkä päivä sisälsi paljon oivalluksia, upeaa yhteistyötä sekä kiperien kysymysten ja pohdinnan lisäksi naurua ja iloa. Kiitos kaikille osallistuneille.

Kirjoittaja

Irina Patrikainen, markkinointiasiantuntija

040 314 6464 irina.patrikainen@mantsala.fi