Siirry sisältöön

Mitä pk-yrityksen johdon on hyvä tietää tekoälystä

Nopeasti kehittyvä teknologia tuo uusia mahdollisuuksia myös pk-yritysten kehittämiseen. Matalan kynnyksen startin saa kun tutustuu laajoihin kielimalleihin perustuvaan generatiiviseen tekoälyyn. Sen käyttö on helppoa ja tarjoaa koko joukon hyödyllisiä työkaluja arjen liiketoimintaan.

Yrityksen reaktiokyky ja tehokkuus, esimerkiksi myynnin toiminnassa, on keskeistä kovassa kilpailussa. Tekoälyn avulla voi tehostaa myyntiä, markkinointia ja hallintoa. Siltä luonnistuu myös asiakaskokemuksen parantaminen ja uusien kasvumahdollisuuksien identifioiminen.

Tekoäly tarjoaa suuren joukon soveltamismahdollisuuksia ja se voi korvata aikaa vieviä, perinteisiä työkaluja.

Reaktiokyky ja tehokkuus ovat avainasemassa

Pk-yrityksen johtajana sinulle on tärkeää pysyä ajan hermolla ja reagoida nopeasti muuttuvaan liiketoimintaympäristöön. Tekoälyn avulla nopeutat päätöksentekoa, tehostat kilpailijaseurantaa ja teet parempaa markkina-analyysiä, ja vapautat näin resursseja aikaa vievistä rutiineista tärkeämpiin tehtäviin.

Tekoälyn hyödyntäminen pk-yrityksen johtamisessa

kuvituskuva: tekoäly voi auttaa yrittäjää. Teksti: anna tekoälyn auttaa esimerkiksi myynti- ja markkinointitoiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa. Se tuottaa sinulle raakaversion, jota jatkotyöstää itse tai tekoälyn kanssa. Tekstin vieressä on kuvakaappaus ChatGPT:n kanssa käydystä keskustelusta missä on pyydetty tehokkaita myynninedistämiskeinoja pk-yritykselle.Esimerkki tekoälyn kyvystä luoda raakaversio myynninedistämiskeinoista.

Vaikka tekoäly auttaa suuresti esimerkiksi tarjousten teossa ja suurempien tietomäärien analysoinnissa, ole tarkkana mitä tekoälylle annat purtavaksi. Anonymisoi dataa tai käytä sitä vain niihin aineistoihin, jotka eivät ole arkaluontoisia. Pienellä harjoittelulla tekoälyä onnistuu kyllä hyödyntämään vastuullisesti ja tietoturvallisesti.

Tekoälyn tuottama animaatiokuva, jossa ihminen seisoo portaiden päässä katsellen eteenpäin. Vasemmalla puolella on punasävyinen tausta, kallio ja kuun oloinen kappale taivaalla sekä horisontissa kuollut puu. Oikealla puolella on sinivihreä sävytys, kallio on oikealla ja taivaanrannassa on harsopilviä. Hahmo seisoo kallion päällä. Tunnelma oikealla puolella on optimistisempi kuin vasemmalla.Teköälyn luoma kuva uhista ja mahdollisuuksista. Kumpana sinä näet tekoälyn? Kuva: Midjourney

Lisäksi tekoäly tehostaa johtajan henkilökohtaista ajankäyttöä. Erilaisten myynti- ja tuotantoraporttien yhteenveto ja analysointi on huomattavasti nopeampaa tekoälyn avulla. Tekoäly auttaa myös sähköpostien ja muiden viestien laatimisessa jos kynä ei luista. Kiireisen yrittäjän sähköposti täyttyy vastausta vaativista viesteistä, tekoäly auttaa näihin vastaamisessa ja vapauttaa paljon aikaasi, ehkä vähentää myös stressiä.

Tekoäly on siis hyvä renki. Parhaimmillaan se auttaa pk-yrityksen johtajaa käyttämään aikansa fiksummin, tehostamaan yrityksen toimintaa ja myös löytämään uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Juuri nyt on hyvä aika selvittää oman yrityksen osalta miten tekoälyä voisi hyödyntää ja miten se tukee yrityksen tavoitteiden saavuttamista.  

ps. Hyviä kielimalleja ensimmäisiin kokeiluihin tarjoavat OpenAI:n Chat GPT ja Microsoftin Bing AI.

Kirjoittaja

Riitta Raesmaa

Riitta on mäntsäläläinen pk-yrityksiä myynnin ja markkinoinnin alueilla auttava neuvonantaja, joka löytyy myös ELY:n kehittämispalveluiden konsulttilistalta. ELY:ltä on mahdollisuus saada kehittämistyölle rahoitusta vuoden 2023 aikana.
https://www.kamoon.fi/