Siirry sisältöön

Mäntsälän ekosysteemi 5/5: Kiertotalous ja kierrätystekoja Mäntsälästä

Viimeisessä kiertotaloutta koskevassa artikkelissa katsomme esimerkkejä paikallisista teoista. Esimerkit on koottu suuntaa antavan luokittelun alle.

Onko sinun yrityksesi jo toteuttamassa kiertotaloutta? Kerro se meille!

Esimerkki teollisesta ekosysteemistä: Mäntsälän Biovoima  

 teollinen ekosysteemi infograafi: kaupoista ja teollisuudesta viedään jätemateriaalia esimerkiksi Mäntsälän Biovoimalle, joka valmistaa siitä biokaasua polttoaineeksi ja kierrätysravinteita. Tämä kiertokulku on kuvattu nuolin ja graafein.

Mäntsälän Biovoima vastaanottaa raaka-aineena käytettävää biojätettä mm. jätteenkuljetusyrityksiltä, elintarvikealan teollisuusyrityksiltä ja kaupoilta. Vastaanotetusta biojätteestä valmistetaan biokaasua, joka on 100%:sti uusiutuvaa ja kotimaista polttoainetta. Biokaasua voidaan käyttää teollisuudessa, kaukolämmön tuotannossa ja liikenteessä. Biovoiman biokaasua saa tulevaisuudessa paikallisesta maakaasuverkosta ja sitä voi myös tankata autoon Nivos Energia Oy:n keskustan jakeluasemalta.

Mäntsälän Biovoima valmistaa myös kierrätysravinteita. Orgaaniset lannoitteet vastaavat maatalouden tulevaisuuden haasteisiin. Luomutuotteet parantavat maaperää ja auttavat sitä sitomaan vettä ja siirtämään ravinteet tehokkaammin kasvien käytettäväksi. Palauttamalla elintarvikeketjun hukka takaisin kiertoon saadaan vähennettyä ruoantuotannon hiilipäästöjä.

Esimerkki yritysten välisestä kiertotaloudesta: Global DC

Global DC:n datakeskuksen hukkalämpö otetaan talteen ja se kierrätetään paikallisen sähköyhtiön kautta kaukolämpöverkkoon, jolla lämmitetään Mäntsälän alueen taloja. 

Esimerkki yrityksen sisäisestä ekosysteemistä: Ball Beverage Packaging Mäntsälä Oy

Ball valmistaa juomatölkkejä Mäntsälän Nummisissa. Sen käyttämästä alumiinista 97% on kierrätettyä, ollen näin hyvä esimerkki yrityksen sisäisestä ekosysteemistä.

Perinnetaitoja hyödyntävä esimerkki: Pinewood Guesthouse

Pinewood Guesthousen takkahuoneesta avautuu näkymä lasisten pariovien takaa suoraan kangasmetsään. Pariovien vasemmalla puolella näkyy halkoja pinossa ja oikealla puolella on  pitkän penkin päällä ruskea lasikannu jossa on vehreä puun oksa sisustuselementtinä.Pinewood Guesthouse kuvattuna hieman alhaaltapäin yhdeltä talon nurkalta. Talon takana taustalla näkyy mäntyjä ja lehtipuita. Talo on hieman harmaan sävyistä puuta ja katto on tumma mansardikaton mallinen. Taloa kiertää terassi.

Tutkittuaan yhteistyössä arkkitehti Richard Sirénin kanssa terveellistä asumista sekä kestäviä ja ekologisia rakennustapoja, Tiina ja Viivi Ahlqvist päättivät rakentaa neljän makuuhuoneen Pinewood Guesthousen Mäntsälän Saarelle. Talo on rakennettu metsän keskelle ja sen rakentamisessa on käytetty terveellisiä, mahdollisuuksien mukaan suomalaisia, luonnonmukaisia ja kemikaalivapaita rakennustarvikkeita sekä paljon paikallisten yrittäjien palveluita.

Talon runko muodostuu suomalaisesta, innovatiivisesta WLT aalto-puusta ja eristeenä on olki sekä Ehta-täyspuueriste. Lattia- ja seinäpinnat ovat savesta. Lämmityksessä hyödynnetään Pinewoodin omaa keksintöä, jossa lämpö tuotetaan kompostoimalla hevosenlantaa. Luontoa on suojeltu rakentamalla talo porapaalutuksen päälle - tämä myös säilyttää ympäristön sellaisena, että voit astua ovesta ulos suoraan metsään mustikka- ja puolukkamättäiden äärelle. Rakkaus luontoa kohtaan ja tärkeät kestävän kehityksen ja ekologisen asumisen arvot yhdistyvät tässä kauniissa majatalossa. Talo on herättänyt kiinnostusta ympäri maailman, ja on ainoa laatuaan.

Tutustu Pinewoodiin (linkki kotisivuille)

Artikkelisarjan ensimmäisen osan löydät täältä: Mätsälän ekoysteemi: Mitä on kiertotalous? (linkki artikkeliin)