Siirry sisältöön

Äkkiä tänne! – kehottaa Carpojat

Kotipaikkakunta, rakkaus ja monipuoliset arjen mahdollisuudet lapsiperheelle ovat tuoneet Mäntsälän Carpoikien yrittäjät Kari Virolaisen, Mari Virolaisen ja Esko Nikulan Mäntsälään. Jo vuonna 1984 Järvenpäässä aloittanut ja myös Hyvinkäällä aikoinaan toiminut liike on hyvällä tavalla perinteinen kunnan autokorjaamo. Asukkaat tietävät mistä merkkihuoltoja tekevän korjaamon löytää ja yrittäjät tuntevat tai vähintäänkin tunnistavat lähes jokaisen asiakkaan. Luonnehdinta kunnasta ’sopivan kokoisena’ vilahtaakin keskustelussamme useammin kuin kerran.

Sopivan kokoinen kunta yrittää

Hallitusti kehittyvä kunta tarjoaa hyvän maaperän viettää niin perhe-elämää kuin kehittää pitkäjänteisesti liiketoimintaa. Toimintaympäristö luo turvallisen alustan suunnitella yritystoimintaa ja Mäntsälän loistava sijainti on otollinen useille toimialoille pienyrittäjistä suurempiin sijoittujiin.

Carpojille päätös tulla Mäntsälään on ollut kannattava. Uusia toimitiloja Hyvinkääntien (vt 25) toiselle puolelle, Mäntsälän Portin yritysalueelle, rakennetaan paraikaa. Paikkansa vakiinnuttaneella autokorjaamolla on siten edessä muutoksia. Toiminta Maisalantiellä on tarkoitus aloittaa tämän vuoden puolella.

Liiketoiminnalle on tärkeää myös hyvät työntekijät ja yhteistyökumppanit. Yhteistyö Mäntsälässä muiden yrittäjien kanssa on pääasiassa sujunut hyvin ja uusia työntekijöitä alalle tulee esimerkiksi Keudan Lukkarinpolun toimipisteeltä Mäntsälästä. Carpojat ovat jo pitkään tehneet yhteistyötä Mäntsälässä toimivan Keudan kanssa. Mari pitää vuoropuhelua tärkeänä, jotta alan koulutuslaitoksilla on käsitys työelämän vaateista ja alalle haluavilla oikea käsitys alasta. Vuoropuhelulla ja yhteistyöllä vaikutetaan myös siihen, että vanhat uskomukset alasta muuttuisivat. Ala on todella paljon moninaisempi ja ehkä vaativampikin, kuin mitä ajoittain kuulee puhuttavan. Etenkin nykyään tätäkin alaa koskee kova muutosvauhti. Sähköistyminen, hybridijärjestelmät sekä ohjelmointi- ja tietotekniikka kuuluvat olennaisina trendeinä osaksi autoalaa. Tämä vaatii osaamista, mutta tarkoittaa myös monipuolisia mahdollisuuksia.

Yhteistyötä tehdään rakentavassa hengessä

Yritystoiminta kotikunnassa avaa myös erilaisia vaikuttamisen mahdollisuuksia. Kari on ollut mukana muun muassa kunnallispolitiikassa, Mäntsälän kauppakamarin toiminnassa, Mäntsälän Yrittäjissä ja myös Mäntsälän Yrityskehityksen hallituksessa. Aktiivisella otteella toiminut yrittäjä kokee, että kunnan asioihin on oikeasti päässyt vaikuttamaan. Hyviksi puoliksi Kari luettelee; yrittäjäystävällisen suhtautumisen, luottamuksen ja yhteisen sävelen löytämisen niin yhteistyökumppaneiden kuin poliitikkojen kanssa, myös yli puoluerajojen. Hyvä, rakentava tekemisen meininki ja henki näkyy myös siinä, ettei byrokratia tule heti seinänä vastaan ja maalaisjärkeä käytetään, jatkaa Kari. Suurten, kuntiin monella tapaa vaikuttavien, muutosten keskellä Kari kutenkin muistuttaa, että kunta voi verotuksella sekä auttaa että haitata yritystoimintaa. Yrittäjät on siis hyvä pitää mielessä myös muutosten keskellä.

Kolmikko antaa kiitosta myös Mäntsälän Yrityskehitykselle, joka järjestää esimerkiksi hyviä työpajoja ja aamukahvitilaisuuksia yrittäjille sekä antaa neuvontaa yrittäjiksi haluaville sekä olemassa oleville yrittäjille. Mari lisää, että on tärkeää, että kehitysyhtiö pysyy lähellä paikallisia yrityksiä ja ymmärtää yrittäjien arkea paikkakunnalla.

Kuinka Carpoikien yrittäjät sitten näkevät Mäntsälän kehittyneen asumis- ja yrittämispaikkana viime vuosina? Elinkeinotoimintaa piristävänä ja paikkakunnan imagoon vaikuttaneena muutoksena mainittiin Kapulin yritysalue. Asumisen ja vapaa-ajan puolelta esiin nousi keskustan joenvarren ja Kirsikkapuiston alue, useat järvet ja uimarannat sekä markkinoinnin ja viestinnän näkyvyys. Muotoiltiinpa asia jopa niin, että Mäntsälän identiteetti on alkanut löytymään.

Kotikunnan vetovoima ja ihanat asiakkaat

Millaisia asiakkaita Mäntsälässä sitten on? "Ihania. Aidosti tosi mukavia asiakkaita. Kiireen tuntu ei näy samalla tavalla kuin isommissa kaupungeissa" Mari kommentoi. "Rehtejä", lisää Kari. "Kaikki tuntevat toisensa, myös kaupassa käydessään saa välillä korjata autoja" naurahtaa Esko.

Kuulostaa siis ihan mukavalta paikalta yrittää. Hyvä asuin- ja yrittämispaikkakunta muodostuukin lopulta niistä pienistä suurista arjen asioista, kuten siitä, että saa auton parkkiin, kun menee asioille tuumaa Mari.

Vaikka Karin sanoin Carpoikien sijoittuminen aikoinaan Mäntsälään oli osittain ”eläimellisen kotipesän vetovoiman” ansiota, toivottavat Kari, Mari ja Esa uudet yrittäjät Mäntsälään yhteneväisen sanoman saattelemana. Äkkiä tänne. Täällä on muun muassa aktiiviset yrittäjäyhdistykset, paikkakunta on mahdollisuuksia täynnä, sijainti on hyvä ja täällä ymmärretään yrittäjiä. Myös apua saa, kun vain pyytää.

Kirjoittaja

Irina Patrikainen, markkinointiasiantuntija

040 314 6464 irina.patrikainen@mantsala.fi